Archief van
Maand: september 2016

Recensie: Efter van Hanna Bervoets

Recensie: Efter van Hanna Bervoets

Deze recensie was eerst gepubliceerd op deleesclubvanalles.nl
Waanzin. Een thema in de literatuur dat recent tijdens de Boekenweek van 2015 veel aandacht kreeg. En niet alleen toen. Waanzin is een thema dat redelijk dominant in de wereldliteratuur aanwezig is. Uit welke periode je ook romans leest, je komt altijd wel een boek tegen waarin waanzin een zekere relevantie heeft. Dit is te danken aan de veranderlijkheid van dit fenomeen. Voor elke tijd, elke cultuur en zelfs elke subcultuur zijn de opvattingen over psychische ziekten verschillend. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe homoseksualiteit niet al te lang geleden ook in de Westerse wereld nog als een ziekte gezien werd. Maar ook al in vroegere tijden bestonden dit soort verschuivingen: iemand met een geestelijke beperking kon aan het begin van de middeleeuwen soms aan de bak als hofnar, terwijl deze mensen niet veel later werden uitgemaakt voor heksen, als vrienden van de duivel. Dan, vanaf medio 17e eeuw, komt wat de Franse filosoof Foucault beschrijft als de ‘Grote Opsluiting’, de periode waarin iedereen die ook maar een beetje ‘gek’ overkomt, in een instelling gestopt wordt.

Lees Meer Lees Meer

Recensie: De verdwenen hoofdredacteur

Recensie: De verdwenen hoofdredacteur

Deze recensie is geschreven voor Hebban.nl – de grootste (en beste!) Nederlandse boekenwebsite voor en door lezers.

Holly is hét modetijdschrift van Duitsland. Wie wil weten wat de nieuwste trends op gebied van kleding en lifestyle zijn, koopt dit blad. Het meesterbrein achter deze glossy is hoofdredactrice Annika Stassen. Bij de uitgeverij van het blad blijkt echter een lichte twijfel te bestaan over de werkvorm op kantoor. ‘Changemanager’ Simone Pfeffer wordt ingehuurd om met elke werknemer een gesprek aan te gaan om erachter te komen hoe ze kunnen hervormen. Maar wanneer Simone met haar eerste werkdag wil beginnen, blijkt Annika spoorloos verdwenen. Niemand weet waar ze is of waarom ze weg is. Er wordt gespeculeerd over eventuele schandalen en misdrijven, maar niemand weet het echt…

Lees Meer Lees Meer

Augustus 2016: Weer een maand voorbij

Augustus 2016: Weer een maand voorbij

September. Tijd voor een nieuwe start. Laten we eerst terugblikken op de maand augustus.

Sinds augustus mag ik mezelf medewerker noemen voor De Leesclub van Alles. Dit is een website waarop elke dag nieuwe recensies en andere artikelen verschijnen over verschillende boeken. Ze zijn zelfs nog op zoek naar nieuwe schrijvers, dus neem snel eens een kijkje!

Vriendlief en ik hebben een nieuwe hobby ontdekt: Boulderen. Dit is klimmen op een lage wand, zonder touwen. Veel intensiever dan je denkt en eindelijk eens een sport die ik misschien wel kan volhouden.

Lees Meer Lees Meer

Spring naar de toolbar