Suus Leest: Herfstboeken


Het is alweer oktober. Dat betekent dat het herfstweer eraan zal komen en dat het bijna Halloween is! Rond deze tijd komen ook de spannende horrorfilms op televisie en in de bioscoop, maar wist je dat veel van deze films gebaseerd zijn op boeken? Hoogste tijd om dus met een warme deken, kop thee en een spannend boek op de bank te ploffen.

De bekendste horrorschrijver van dit moment is natuurlijk Stephen King. Bijna al zijn verhalen zijn ook (meerdere malen) verfilmd: It, Carrie, The Shining, The Green Mile, 1408, Stand by Me… in totaal staat hij bij 220 films en series in de aftiteling! Een deel van zijn werk is tijdrovend: It, over een kwaadaardige clown heeft bijvoorbeeld meer dan 1100 pagina’s! Wil je dus een wat korter werk van hem lezen, kun je beter beginnen met Carrie, waarin een jong meisje dat gepest wordt, besluit haar bovennatuurlijke gave te gebruiken om iedereen een lesje te leren. Nog korter? The Body (Stand by Me) is slechts 80 pagina’s en gaat over een groepje jongens die opzoek gaan naar het lichaam van een vermiste vriend waarvan vermoed wordt dat hij overleden is.

Kings zoon Joe Hill schrijft trouwens ook! De film Horns met Daniel Radcliffe (Harry Potter!) in de hoofdrol is gebaseerd op een boek van hem waarin een jongeman opeens hoorntjes ontwikkelt.

Je kent vast de films en serie over de kannibaal Hannibal Lecter, maar wist je dat dit ook gebaseerd was op boeken? Thomas Harris schreef een serie van vier boeken, waarvan Red Dragon de eerste is. De eerste twee boeken zijn rond de 350 pagina’s lang, en als je eenmaal ‘betoverd’ bent door de protagonist, zal het derde boek van 550 bladzijdes alleen maar sneller uit zijn.

Dé regisseur van de spannende film is Alfred Hitchcock. En als je opzoek bent naar een horrorverhaal om in één avond uit te lezen, kun je misschien een duik nemen in zijn inspiratie. Daphne du Maurier schreef bijvoorbeeld het korte verhaal The Birds waarin vogels verdacht agressief worden. Een boekje van net 200 bladzijden, waarvan Hitchcocks film alom bekend is, is Psycho van auteur Robert Bloch. Dit is het verhaal van Norman Bates en zijn moeder, die samen een niet geheel koosjer motel runnen.

Zestien jaar geleden ben je misschien rond Halloween naar de bioscoop geweest naar de cultfilm American Psycho, waarin Christian Bale de rol speelt van moordenaar en psychopaat Patrick Bateman. Wil je de sensaties van toen weer beleven, maar heb je geen zin om de film nogmaals te kijken, neem wat extra tijd, en lees het gelijknamige boek Bret Easton Ellis.

 Voor de kinderen blijft Roald Dahl een echte aanrader voor spannende maar leuke verhalen. Veel van zijn bizarre verhalen zijn dan ook verfilmd. De film van De GVR draait nog even in de bioscoop en hiervan is het boek zeker ook het lezen waard: één van de hoofdpersonages is een vriendelijke reus, maar in zijn wereld wonen ook veel onaardige, mensetende reuzen en wanneer het meisje Sophie met de GVR meegaat naar zijn land, wordt haar leven wel erg spannend!

Qua kostuums en setting is ook de nieuwste film van Tim Burton, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, geschikt voor Halloween. Niet ontzettend eng, maar wel spannend, vreemd en magisch én gebaseerd op een jeugdboekenreeks van Ransom Riggs. Het verhaal draait om een aantal kinderen met magische afwijkingen (de één zweeft, een ander heeft haar mond op de achterkant van haar hoofd, er is één onzichtbaar, enzovoorts) die achtervolgd worden door wezens die leven op de zielen van deze kinderen. Ideaal om je kinderen vanaf een jaar of twaalf aan het lezen te krijgen: door de spanning zullen ze constant verder willen lezen!

Mijn eigen plan is al jaren om de Schotse vampierenklassieker Dracula van Bram Stoker met Halloween te lezen. Hoewel hier veel verfilmingen van zijn, heb ik tot nu toe geweigerd deze te kijken omdat ik eerst het boek wilde lezen. Misschien gaat het dit jaar wél lukken! Welk boek ga jij lezen? 

volg mij op twitter en instagram!

Follow

2 gedachten over “Suus Leest: Herfstboeken

    1. Voor de echte literaire horror kan ik alleen verwijzen naar de klassiekers, puur omdat ik weinig ervaring heb met het lezen van hedendaagse horrorboeken. Frankenstein wordt natuurlijk altijd gezien als een van de voorlopers, maar deze roman heeft toch iets te weinig spanning om horror genoemd te kunnen worden. De horrorverhalen die ik ken en ook de stempel horror zou geven, zijn meer de korte verhalen van Edgar Allan Poe, HP Lovecraft en Roald Dahl (hij heeft niet alleen kinderboeken geschreven).

      Maar ik kan me slecht voorstellen dat u daadwerkelijk opzoek bent naar een horrorboek, pap 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven