Hoe 2017 beter zal zijn

Zoals je misschien gelezen hebt in mijn post over mijn top 3 van 2016, was afgelopen jaar geen geweldig jaar wat betreft lezen. Gelukkig zijn de oorzaken makkelijk te achterhalen, wat ook betekent dat ik dit in 2017 makkelijk kan verbeteren.

1. Goodreads leesdoel
De afgelopen jaren heb ik mijn goodreads leesdoel op 50 boeken ingesteld gehad. Hoewel dit steeds haalbaar bleek, merk ik dat ik mijn leesgedrag ging aanpassen aan dit doel. Lag ik achter? Dan las ik een dun boek. Uiteraard las ik überhaupt geen dikke boeken, want zodra ik langer dan een week deed over één boek, zou ik een achterstand krijgen en dat is niet de bedoeling! Bij dikke boeken reken ik overigins al boeken die meer dan 350 pagina’s tellen dus driekwart van mijn boekenkast kon ik niet lezen omdat het voor te veel stress zou zorgen. Door dit doel, las ik boekjes als Weird Things Customers Say in Bookstores, X & Y, De Lezer is niet dood, Broederschap, Dichtertje en Broer. Zeker niet allemaal slechte boeken, maar wel puur en alleen gelezen omdat ik snel het aantal omhoog wilde krikken.
Jij denkt nu natuurlijk dat ik me gewoon niet moet aanstellen en niet zoveel waarde moet hechten aan dat doel. Maar helaas, dat doe ik toch. Daarom is mijn doel voor 2017 maar 10 boeken! Dat betekent dat ik hem sowieso ga halen, ook al lees ik alleen maar dikke boeken. Top plan en helemaal geen stress.

2. Boekenprijzen
In 2016 heb ik van verschillende boekenprijzen geprobeerd de shortlist te lezen. Behalve dat dit voor veel reserveerstress zorgde bij de bieb (komt het boek wel op tijd vrij?), heeft het er ook voor gezorgd dat ik meerdere boeken gelezen heb waar ik niet in geïnteresseerd was (Schone handen, Lieve mama). Bovendien moest ik soms wat snel door de boeken heen om ze gelezen te hebben voordat de prijs werd uitgereikt, wat dan weer resulteert in boeken die ik wel gelezen heb maar me totaal niet meer kan herinneren (Als de winter voorbij is, Muidhond). Hoewel ik dus zeker nog van plan ben de bestseller 60 bij te houden en af en toe een genomineerd boek te lezen, ga ik me in 2017 niet meer in alle bochten wringen om deze romans te lezen.

3. Het uitlezen van boeken
Zeer waarschijnlijk gekoppeld aan het eerstgenoemde probleem, is mijn probleem dat ik boeken niet makkelijk wegleg. Wanneer ik eenmaal begonnen ben, wil ik hem ook uitlezen, ook al vind ik er helemaal niets aan. Wat ik dus in 2017 wil proberen, is het minder erg vinden om te stoppen met een boek dat ik niet leuk vind.

Heb jij misschien nog tips hoe ik 2017 een beter leesjaar kan maken dan 2016, laat het me weten!

Volg me op twitter en instagram om in de gaten te houden hoe mijn leesleven ervoor staat!

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven