Januari 2017: wrap up

In januari las ik zes boeken. Hieronder lees je in het kort welke dat waren en wat ik van dezeboeken vond. Ik hoop dat ik uiteindelijk ook voor al deze boeken een recensie zal schrijven, maar dit kan ik niet beloven 🙂

1. De Ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Milan Kundera
Het is moeilijk om te beschrijven waar deze roman precies over gaat. Op basis van plot, zou je het kunnen beschrijven als een liefdesverhaal. Het verhaal over Tomas, Sabine, Tereza en Franz. Maar de titel verraadt misschien al dat deze roman vooral een filosofisch werk is. Je moet hem dan ook niet vlug willen lezen, maar juist de tijd ervoor nemen. Die tijd heb je nodig om na te denken over elke zin, elke uitdrukking en elk idee. Prachtig geschreven en zeker de moeite waard. *****

2. Het Nachtcircus van Erin Morgenstern
Omdat ik niet wist welk luisterboek ik moest lezen, heb ik besloten dit boek nogmaals te ervaren. In het voorjaar van 2014 las ik hem voor de eerste keer. Nu, de tweede keer, was het nog steeds mooi en magisch, maar omdat ik al wist wat er ging gebeuren, was het natuurlijk stukken minder spannend. In het kort gaat dit boek over een reizend circus dat opeens verschijnt in een willekeurige stad. Niemand weet precies hoe het daar komt of wanneer het weer zal vertrekken. Bovendien is dit mysterieuze circus alleen ’s nachts open. Als je van een beetje magie houdt (let op, het is géén fantasy, niet young adult) en een spannend verhaal wilt lezen, lees deze! ****

3. De Cirkel van Dave Eggers
Als Mae wordt aangenomen bij de Cirkel, het meest invloedrijke internetbedrijf ter wereld, kan ze haar geluk niet op. Van zo’n groot bedrijf zou je verwachten dat elke werknemer als een nummer behandeld wordt, maar tot haar verbazing is de sfeer juist warm en gezellig. Mae gaat hier helemaal in op en merkt zo niet dat de Cirkel langzaam maar zeker de maatschappij gaat beheersen. Hoewel de plot van dit verhaal zeker interessant klinkt, vond ik het boek plat, saai en vrouwonvriendelijk. **

4. Oryx & Crake van Margaret Atwood
Snowman heette vroeger Jimmy. Vroeger, toen de mensheid nog bestond. Nu lijkt hij als enige nog over. Wel zijn er nog de kinderen van Crake, voor wie hij nu verantwoordelijk is. Een interessante kijk op de wereld, een nieuw soort dystopia. Margaret Atwood is zeker weten een van mijn favoriete auteurs. ****

5. Nacht van Elie Wiesel
Elie Wiesel bracht een deel van zijn jeugd door in vernietigingskampen, onder ander Auschwitz. Wonder boven wonder overleefde hij dit en schreef er het boek Nacht over. Een hartverscheurend verslag van de onvoorstelbare realiteit van de (joden)vervolgingen in de tweede wereldoorlog. *****

6. Thuis mag ik niet meer zeuren van Sylvia Witteman
Sylvia Witteman is columniste voor de Volkskrant. Dit boekje is een bundeling van een deel van haar columns. Ze schrijft over Monopoly, haar bucketlist, de visboer, moskeeën en avocado’s en alles daar tussen in. Een leuke verzameling waarbij ik soms hardop lachte, af en toe nieuwe dingen leerde, maar vooral vaak neutraal doorbladerde naar de volgende bladzijde. ***

Wil je weten wat ik in februari lees, volg me dan op twitter en instagram!

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven