Archief van
Maand: maart 2017

Recensie: Thuis mag ik niet meer zeuren

Recensie: Thuis mag ik niet meer zeuren

Deze recensie verscheen eerst op Hebban.nl 

thuis mag ik niet meer zeurenSylvia Witteman (1965) is journaliste en columniste en schrijft al jaren voor de Volkskrant. Daar begon ze met het schrijven over eten en het delen van recepten. Dit deed ze tot 2011 maar al sinds 2005 schrijft ze ook niet-culinaire columns. Zo nu en dan worden haar stukjes gebundeld en daar is al menig boek door verschenen. Thuis mag ik niet meer zeuren (2016) is daar de meest recente van.

Zoals gewoonlijk wordt de lezer meegenomen in het dagelijks leven van Witteman: naar de supermarkt, een keertje een terrasje pikken en een dagje thuis met de kinderen en huisgenoot P. Alles passeert de revue. Dit klinkt misschien wat saai, maar juist de herkenbaarheid in de routine en de alledaagse gebeurtenissen zorgen ervoor dat de lezer zich ermee kan identificeren. Die herkenbaarheid wordt versterkt door de constante link met de actualiteit. Uiteraard gaat het even over de Zwarte Pietendiscussie, voetbal, faillissementen van grote winkelketens en terrorisme. Allemaal thema’s waar Nederland constant mee bezig is. En het fijne is, als één van deze onderwerpen jou niet interesseert, gaat het over anderhalve bladzijde weer over iets totaal anders.

Lees Meer Lees Meer

Recensie: De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése

Recensie: De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése

In het laatste oorlogsjaar zwemt tiener Tin samen met zijn vader naar de overkant van de rivier, naar bevrijd gebied. Dit doen ze ’s nachts, omdat het veiliger zou zijn. Maar het weer is slechter dan verwacht, de stroming van de rivier is sterk en eenmaal aan de overkant gekomen, vindt Tin zijn vader nergens meer.

Dertig jaar later reist Tin met zijn vrouw door Afrika en weer dreigt het noodlot. Nu kan hij alles rechtzetten wat hij vroeger fout heeft gedaan, en kan hij bewijzen dat hij er wel toe doet.

Het verhaal begint sterk, de schrijfstijl is aangrijpend. Je wordt direct het verhaal ingezogen en je begrijpt de jonge Tin helemaal. Hoe verloren hij zich voelt, hoe graag hij alles wilt oplossen en hoe verdrietig en bang hij is.

Lees Meer Lees Meer

Een maand verder

Een maand verder

Oeps… Het is alweer een maand geleden dat mijn laatste blogpost gepubliceerd werd. Dit was niet helemaal de bedoeling, maar ik vind dat ik een goed excuus heb.

In december hebben vriendlief en ik namelijk een huis gekocht en 20 februari hebben we hiervan de sleutel gekregen. De afgelopen weken zijn wij dus druk bezig geweest met inpakken, verhuizen en uitpakken (oh, en carnaval vieren uiteraard). Hierdoor heb ik helemaal géén boeken gelezen of recensies geschreven. Nu bijna alles is uitgepakt en de rust is wedergekeerd, kan ik weer gaan lezen en schrijven, dus de komende tijd kunnen jullie weer recensies en andere stukjes (misschien een ‘bookshelf tour’?) van mij verwachten!

Kom dus aanstaande woensdag terug, rond 7 uur, dan zal de volgende blogpost te lezen zijn 🙂
(en volg me in de tussentijd op Twitter of Instagram)

Spring naar de toolbar