Tag: 27 Boekenvragen

Deze tag steel ik van Nerdy Geeky Fanboy! Zevenentwintig leuke vragen over boeken!

Favoriete kinderboek?
Jip en Janneke!

Wat lees je op dit moment?
Stad der blinden en The Invention of Wings

Slechte boekengewoonte?
Boeken kopen en ze niet lezen. Dat doe ik vooral met klassiekers en dikke boeken.

Heb je een e-reader?
Ja. Jaren geleden heb ik deze voor Sinterklaas gekregen en ik was er toentertijd heel blij mee. Hij heeft een kleurenscherm wat ook betekende dat ik er films op kon kijken in de trein en stiekem heb ik hem daar vooral voor gebruikt. Ook voor teksten voor uni was het ding retehandig. Helaas is het scherm verschrikkelijk helder en issie nu best oud en langzaam, dus gebruik ik hem niet meer. Ik neem denk ik ook geen nieuwe meer, omdat ik nog zo veel ‘fysieke’ boeken heb, die ik wil lezen.

Lees je liever één boek, of verdeel je liever je aandacht over verschillende boeken?
Ik lees meerdere boeken tegelijk, maar leg de focus meestal op één fysiek boek en één luisterboek.

Favoriete boek dat je dit jaar hebt gelezen?
De ondraaglijke lichtheid van het bestaan.

Kun je in de bus lezen?
Luisterboeken wel!

Wat zijn je voorwaarden om boeken uit te lenen?
Als het boek in dezelfde staat terugkomt, vind ik alles prima. Meestal leen ik alleen boeken uit die ik zelf al gelezen heb. Zolang ik hem zelf nog niet wil herlezen, maakt het me ook niet zo veel uit hoe lang iemand een boek leent.

Maak je wel eens ezelsoren in boeken?


Nope. Ik ben niet verschrikkelijk voorzichtig met mijn boeken, hoor. Soms schrijf ik erin en veel van mijn boeken hebben tabjes erin, maar ezelsoren maken een boek wel heel rommelig.

Wat is jouw favoriete taal om in te lezen?
Engels, maar ik begin ook steeds meer Nederlands te lezen.

Wat zorgt ervoor dat je van een boek gaat houden?
Ik geef niet gauw 5 sterren, dus voordat ik van een boek houd, moet het hele pakket aanwezig zijn: prachtige schrijfstijl, intrigerende  personages, mooi plot en interessante lagen.

Een genre dat je nooit leest (maar wel meer zou willen lezen)?
Fantasy. De boeken zijn te dik en meestal zijn het ellenlange reeksen en die tijd wil ik niet stoppen in één verhaal.

Favoriete biografie
Ik denk niet dat ik ooit een biografie heb (uit)gelezen.

Heb je ooit een zelfhulpboek gelezen?
Nee.

Favoriete kookboek?
Google.

Noem een boek dat je niet kon uitlezen.
Cloud Atlas van David Mitchell. Eentje die ik wel zeker nog eens ga proberen!

Meest inspiratievolle boek dat je dit jaar hebt gelezen?
Nadat ik Tru-Hiking Will Break Your Heart gelezen had, was ik wel geïnspireerd door het doorzettingsvermogen en het optimisme van de schijfster Carrot Quinn.

Favoriete leessnack?
Ik snack niet veel tijdens het lezen, maar als ik een snoepzak heb, gaat die wel leeg.

Heeft een hype van een boek ooit het boek voor je verpest?
Meestal zorgt een hype ervoor dat een boek eerst door héél veel mensen echt geliefd wordt en een jaar later door nog meer mensen gehaat. Omdat ik geen valse verwachtingen wil hebben, lees ik vaak een boek nog niet als deze net uit is. Maar een jaar later vindt iedereen hem slecht dus dan vertrouw ik het ook niet meer. Daardoor lees ik zulke boeken vaak uiteindelijk niet.

Hoe sta jij tegenover het schrijven van negatieve recensies?
Ik vind het moeilijk, maar net zo belangrijk als positieve recensies. Je hoeft een auteur niet volledig af te kraken, maar je kunt best eerlijk zeggen waarom een boek niet jouw ding was.

Meest intimiderende boek waarvoor je te bang en nerveus bent om in te beginnen?
Dat zijn er twee: van Doug Dorst & J.J. Abrams en House of Leaves van Mark Z. Danielewski. Deze laatste is een horrorboek met interessante vormgeving (pagina’s in spiegelbeeld, met tekstblokken, etc.) en is eigenlijk het boek Ship of Theseus gelezen door verschillende mensen die hun eigen aantekeningen hierin gemaakt hebben (allemaal fictief). Klinkt beiden zó interessant, maar zó intensief!

Boeken die je het meest waarschijnlijk mee zou nemen op vakantie?
Poeh, deze winter heb ik geen vakantie en voor de zomer vind ik toch nog wat vroeg plannen!

Wat leidt je af tegen het lezen?
Alles. Vooral mijn telefoon, omgevingsgeluiden en mijn eigen gedachten.

Favoriete boekverfilming?
Bij The Painted Veil herleefde ik het boek helemaal. Prachtig boek, ietwat saaie film maar voor de liefhebber van het boek heel mooi.

Hou je ervan om je boeken geordend te bewaren?
Ja. Een beetje chaos in mijn ordenen, dat wel. Ik heb één kast met non-fictie, op genre gesorteerd. Daarna komen mijn klassiekers - op uitgeverij, vervolgens op gelezen/ongelezen en daar binnenin weer op alfabet. Dit ook voor mijn moderne klassiekers, hoewel ik daar meer verschillende uitgeverijen heb, wat dit wat ingewikkelder maakt. De overige boeken zijn wel opgedeeld in gelezen fictie, nog te lezen fictie, young adult en poëzie, maar daarbinnen zijn deze niet meer geordend.

Zijn er (specifieke) boeken die je hebt vermeden of vermijdt?
Ik lees veel populaire boeken niet. Dit ligt er wel aan bij wie deze boeken populair zijn. Zo lees ik geen Dan Brown, John Grisham, Astrid Holleder of Saskia Noort, maar kan ik niet wachten om De acht bergen of de nieuwste Griet op de Beeck te lezen.

Een heerlijk guilty-pleasure boek?
Cinder van Marissa Meyer. Voor velen géén guilty pleasure, maar een echte pleasure - good for you. Maar ik lees bijna nooit meer Young Adult en deze serie heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik heb alleen nog maar de eerste twee gelezen en het derde is weer nét iets te dik voor mij, maar oh wat zijn ze leuk.

Follow

2 gedachten over “Tag: 27 Boekenvragen

 1. Is jouw e-reader niet per ongeluk een tablet? Bij een e-reader is het scherm namelijk juist niet helder en er kan geen bewegend beeld op. Daardoor is het veel rustiger voor je ogen om erop te lezen. Ik kan je echt aanraden om een nieuwe voor Sinterklaas te vragen en dan een Kindle of Tolino om dikke boeken zo in de hand te houden 🙂 Nouja, misschien pas over een tijdje als je je boekenkasten wat leeg hebt gelezen. Ik vind het ook erg handig op reis.

  Als je toch eens fantasy wilt proberen: lees de trilogie van Natalie Koch over de verborgen universiteit. Het is Nederlands, goed geschreven en spannend!

  1. Haha, nee de e-reader is toch écht een e-reader: een icarus, zonder touch screen.
   Misschien dat ik inderdaad volgend jaar eens een e-reader vraag, als ik wat meer boeken van mijn kast gelezen heb!

   Bedankt voor je tip, deze klinkt inderdaad interessant, dus als ik nog eens opzoek ben naar een fantasy, zal ik die eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven