Archief van
Maand: januari 2018

Recensie: Honger van Roxane Gay

Recensie: Honger van Roxane Gay

Deze recensie verscheen eerst op De leesclub van alles.

“I buried the girl I had been because she ran into all kinds of trouble. I tried to erase every memory of her, but she is still there, somewhere. She is still small and scared and ashamed, and perhaps I am writing my way back to her, trying to tell her everything she needs to hear.”

Als kind was Roxane Gay vrolijk, goedlachs, knap en dun. Maar toen gebeurde iets verschrikkelijks. Iets waardoor zij niet meer knap en dun wilde zijn en waardoor zij niet meer vrolijk en goedlachs kon zijn. Ze begon met eten, veel eten, want dikke vrouwen zijn niet aantrekkelijk en worden niet lastiggevallen.

In Honger vertelt Roxane Gay diep persoonlijke verhalen, geeft ze zichzelf open en bloot. Haar verleden met relaties is ontroerend. Relaties met anderen, maar ook met zichzelf. Het constante gevecht met zelfliefde en eigenwaarde is een terugkerend thema.

Er zijn verschillende momenten in dit boek waarin onlogische tegenspraken haar argumenten en haar verhaal teniet doen. Zo zegt ze op één punt dat ze nooit naar de sportschool gaat ondanks haar abonnement, terwijl ze een paar hoofdstukken later beschrijft hoe zij zich altijd voelt wanneer ze in de sportschool is. Hoewel ze op beide momenten belangrijke argumenten benoemt, worden deze ontkracht doordat één van de twee verzonnen zal moeten zijn. Zulke momenten komen vaker voor: ze noemt niet te weten hoe duur haar middelbare school is, terwijl ze later zegt zich dit heel goed beseft te hebben als kind, en ook haar ‘redenen’ om dik te zijn worden ook steeds anders benoemd.

Een ander punt van kritiek is dat zij obesitas bijna aanmoedigt. Er is een groot verschil tussen ‘body positivity’ en een ongezond overgewicht. Dit lijkt Roxane soms te ontgaan. Ze klaagt over hoe de wereld haar ziet als een ongezond, ongedisciplineerd mens, vrouw noch man. Dit is uiteraard bekrompen en Roxane’s blik hierop houdt de lezer een spiegel voor, omdat we allemaal wel wat snel oordelen met betrekking tot gewicht. Toch hadden er meer momenten mogen zijn waarin ze benoemt dat haar vorm van overgewicht wel ontzettend ongezond is en dat ze daar toch echt iets aan moet doen. Pas tegen het einde van het boek wordt dit benoemd.

Het verhaal van Roxane is aangrijpend en ontroerend en moet zeker verteld worden. Ze heeft vreselijke dingen meegemaakt, waardoor ze slecht voor zichzelf is gaan zorgen. Honger is geen boek over succes, en dat maakt het puur en authentiek. Ook over eigenbeeld en zelfwaarde die samenhangt met gewicht heeft Roxane ontzettend goede punten. Toch mist er iets cruciaals in een groot deel van dit boek: de nuance tussen wat flinker zijn en obesitas. Bepaalde delen hierdoor kwamen niet krachtig over en waren beter geweest als een vrouw van 80 kilo dat geschreven had, tegenover een vrouw van ruim 300 kilo.

Titel: Honger || Auteur: Roxane Gay ||Vertaler: Lette Vos
Pagina’s: 260 || Uitgeverij: Bezige Bij || Jaar: 2017

 

Volg me op twitter en instagram.
2018: Goede voornemens

2018: Goede voornemens

Ook ík ben iemand die veel waarde hecht aan de start van een nieuw jaar. Elk jaar maak ik dan ook een lijstje met doelen en plannen en ook voor 2018 wil ik dat graag doen. Ik ben al zo’n twee maanden bezig met nadenken wat ik in het nieuwe jaar wil en heb al lijstjes gemaakt en weer weggegooid, puur omdat ik weet dat deze niet haalbaar waren. Daarom deze keer voornemens zonder specifieke getallen (lees 10 klassiekers, maak 5 blogposts per week etc.), maar een iets minder strenge opsomming van dingen die dit jaar beter zouden kunnen.

Meer lezen

Hoewel ik best tevreden ben over het aantal boeken dat ik in 2017 gelezen heb, wil ik dit jaar proberen meer tijd te steken in mijn favoriete hobby: lezen. Dit kán betekenen dat ik meer boeken ga lezen, maar het kan ook zo zijn dat ik enkel langere boeken uitkies of juist meer tijd per boek zal nemen. Hoe dan ook, ik wil meer tijd doorbrengen met boeken in mijn handen.

Hierbij wil ik ook kijken dat ik:

Meer herlees

Dit jaar heb ik maar twee boeken gelezen die ik al eens eerder gelezen had: The Nightcircus van Erin Morgenstern en The Bell Jar van Sylvia Plath. Ik vind het heerlijk om boeken nogmaals te lezen en dit is de ultieme manier om erachter te komen of een boek écht een favoriet is. Toch doe ik dit dus bijna nooit. Ik ga mijn best doen elke maand één boek uit te kiezen om te herlezen.

Meer klassiekers lees

Het is belachelijk hoe weinig klassiekers ik dit jaar gelezen heb. Er staan nog meer dan honderd op mijn kast die niet gelezen zijn. Hoog tijd dus om meer klassiekers op te pakken.

Sneller DNF

Soms lees ik boeken helemaal uit, die ik eigenlijk al veel eerder had moeten stoppen. Zo zorg ik ervoor dat ik vaak weken lang met één boek bezig ben dat ik verschrikkelijk vind, terwijl ik in die tijd waarschijnlijk meerdere, leuke, boeken had kunnen lezen. Als ik een boek na 50 bladzijden dus helemaal niets vind, mag ik hem best wegleggen.

Meer schrijven

Ik wil meer schrijven zodat ik deze vaardigheid kan ontwikkelen. Verwacht dus meer blogposts, en hopelijk veel meer recensies. Recensies schrijven vind ik ontzettend moeilijk maar het is zó leuk en ik wil heel graag heel goed hierin worden. Ik zal feedback vragen aan mensen in mijn omgeving, boeken lezen over schrijven en vooral dus zo veel mogelijk schrijven.

Meer doen wat mij blij maakt

Deze is wat vaag en ook voor mezelf nog lang niet concreet, maar ik merk dat ik veel niets doe en hier niet blij van wordt. Als ik dus merk dat ik mezelf irriteer aan wat ik aan het doen ben, moet ik iets ondernemen.

Wat zijn jouw plannen voor 2018?

volg me op twitter en instagram!

Spring naar de toolbar