Beste boeken van 2017

Vorig jaar las ik 54 boeken. Een deel hiervan is mij erg bijgebleven en deze wil ik graag met jullie delen.

De Nachtegaal - Kristin Hannah

Over inspirerende vrouwen tijdens de tweede wereldoorlog in Frankrijk. Ontroerend, eye-opening en prachtig geschreven.

Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey - Mary Ann Shaffer en Annie Barrows

Het schattigste boek van het jaar. Een verhaal geschreven in brieven, over een vrouw die via-via contact krijgt met een boekenclubje op het eiland Guernsey en zo bijzondere vriendschappen opbouwt.

Witte vleugels, zwarte vleugels - Sue Monk Kidd

Voor haar elfde verjaardag krijgt Sarah de tienjarige slaaf Handful cadeau. In de vijfendertig jaar waarin wij ze volgen, ontstaat een mooie dynamiek tussen deze twee dames.

In een mens - John Irving

We volgen de biseksuele schrijver Billy, leren hem kennen wanneer hij dertien is en verliefd wordt op de bibliothecaresse en volgen hem door zijn eerste mannenliefdes en de AIDS-epidemie. Veelal luchtig maar belangrijk over homo-acceptatie in de VS.

Kafka op het strand - Haruki Murakami

Mijn eerste Murakami zal zeker niet de laatste zijn. Een heel bijzonder verhaal over de jongen Kafka Tamura die wegrent van huis en de verstandelijk beperkte man Nakata die met katten kan praten. Mooie metaforen, ontzettend onderhoudend verhaal en fijn geschreven.

Paaz - Myrthe v/d Meer

Deze las ik voor mijn eerste leesclubbijeenkomst en ik was zó blij dat ik deze gekozen had. Een rauw, persoonlijk verhaal over het leven op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Deel twee, Up, staat binnenkort op mijn TBR 🙂

The Long Way to a Small, Angry Planet - Becky Chambers

Ik lees niet veel Sci-Fi en misschien moet ik dat vaker doen, want wat was deze leuk! The Long Way to a Small, Angry Planet volgt de crew van een ruimteschip dat wormgaten manipuleert. Veel filosofische inzichten, goede opmerkingen over racisme, maar vooral gewoon een heel goed verhaal.

Ik ben Eleanor Oliphant - Gail Honeyman

Eleanor denkt het prima voor elkaar te hebben: ze gaat elke dag naar haar werk, draagt elke dag dezelfde kleding, eet elke dag hetzelfde en drinkt elk weekend twee flessen wodka. Een best volijk boek over eenzaamheid.

Born a Crime (Kleurenblind) - Trevor Noah

In zijn autobiografie vertelt Trevor Noah over zijn jeugd als zoon van een zwarte vrouw en een witte man in Zuid-Afrika. Van ontroerende anekdotes tot grappige verhalen. Ik las deze als luisterboek, met Trevor Noah als verteller en ik denk dat dit het nog honderd keer beter maakt.

Slade House (Doorgang) - David Mitchell

Deze horror/fantasy gaat over een huis dat alleen zo nu en dan zichtbaar is, waar ontzettend vreemde dingen gebeuren. De bijzondere schrijfstijl past heel mooi bij de vreemde setting van dit boek.

Mijn naam is Leon - Kit de Waal

Over 9-jarige Leon die samen met zijn broertje weggehaald wordt bij zijn moeder. Met thema’s als racisme en het pleegsysteem is het ontzettend relevant, ook al speelt het zich af in de jaren 80. Verdrietig, maar ook hoopgevend.

Oryx en Crake - Margaret Atwood

Dystopie over menselijke goden en de toekomst van de natuur- en scheikunde. Deel 1 in een trilogie waarvan ik de rest nog niet gelezen heb, maar deze staan zeker op mijn lijstje. Enigszins bizar, maar daardoor niet minder belangrijk.

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan - Milan Kundera

Een roman over liefde, het ontbreken daarvan en de filosofie van het leven. Prachtig geschreven en zet je aan het denken. Zeker geen luchtige en snelle roman, maar wel een aanrader als je opzoek bent naar wat meer filosofie in je fictie.

Nacht - Elie Wiesel

Indrukwekkende autobiografie van een jongen die concentratiekampen overleefde. Verschrikkelijk en hartverscheurend, maar ontzettend mooi en vooral belangrijk.
Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven