Suus Las: Maart 2018

Aan het begin van elke maand schrijf ik een stukje over de boeken die ik de maand daarvoor gelezen heb. Daarom hierbij de boeken die ik gelezen heb in maart.

De wand van Marlen Haushofer

Hierin gaat een vrouw op vakantie in een huisje gelegen in een bergdel met twee vrienden. Als de twee vrienden na een avond in de nabijgelegen stadje niet terugkeren, gaat de vrouw opzoek naar hen. Maar dan komt ze tot een schokkende ontdekking: het dal is door een glazen wand afgescheiden van de rest van de wereld.

Deze viel ontzettend tegen. Het verhaal klinkt best interessant, maar de uitvoering ervan liet veel te wensen over en ook de schrijfstijl was zeker niet mijn ding. Toch wil ik benoemen dat de dames met wie ik deze las (voor mijn leesclub) het verhaal wel heel mooi vonden, dus misschien ligt het aan mij 🙂 Binnenkort komt nog een volledige recensie hiervan!

Spoetnikliefde van Haruki Murakami

K. is enorm verliefd op zijn beste vriendin Sumire, maar weet ook heel goed dat dit niet wederzijds is, want zij is is hoteldebotel op haar bazin Mioe. Maar dan ontvangt hij opeens een telefoontje uit Griekenland waar Sumire en Mioe op vakantie zijn. Het is Mioe die mededeelt dat Sumire verdwenen is.

Dit boek is briljant. De schrijfstijl, de vreemdheid, het verhaal… Lees het!

Bonjour Tristesse van Françoise Sagan

Deze roman gaat over een vader en zijn zeventienjarige dochter Cécille die in de zomer in een vakantiehuisje zitten. Vader heeft telkens een nieuwe lover en dit bevalt Cécille prima. Wanneer vader dan wil gaan trouwen, dreigt haar simpele leven te veranderen en bedenkt ze een plan om het huwelijk te dwarsbomen.

Het is een heel boeiend verhaal en de personages zijn zeker interessant. Wel vond ik het soms wat te absurd en de schrijfstijl was niet geheel mijn ding. Toch over het algemeen een aanrader, dus drie sterren.

Everybody Sees the Ants van A.S. King

Net voordat zijn oma sterft, zegt ze als laatste tegen Lucky Linderman dat hij opa moet redden. Deze is verdwenen tijdens de Vietnamoorlog en doodverklaard, maar nooit gevonden. In zijn dromen (maar zijn het wel dromen, is het niet echt?) gaat hij op zoek naar zijn opa en maakt hij de spannendste dingen mee. Hier kan hij ook ontsnappen aan de werkelijkheid waar hij gruwelijk gepest wordt door één van zijn klasgenoten.

Deze was één van de laatste Young-Adult boeken in mijn kast, en herinnerde me er weer mooi aan waarom ik deze niet meer lees: dit is geschreven voor kinderen waardoor de schrijfstijl en thema’s mij niet meer aanstaan.

De laatste getuige van Frank Krake

Wim Aloserij groeit op met zijn moeder, zus, halfbroer en stiefvader in Amsterdam. Wanneer hij twintig jaar is, viert de Tweede Wereldoorlog hoogtij. Hij wordt naar Duitsland gestuurd om daar te werken, maar besluit hier tegenin te gaan en vlucht terug naar Nederland. Dan wordt de oorlog ook voor hem een nachtmerrie.

De laatste getuige is geen literatuur. Het kan dus niet verwacht worden dat dit poëtisch en emotioneel geschreven is. Wat dit boek wel is, is een rauw, echt en authentiek verhaal dat goed in elkaar zit en waar ontzettend veel research in heeft gezeten. (recensie komt eraan!)

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld

Wanneer Jas’ broer overlijdt bij een schaatsongeluk, vervalt de hele familie in verdriet. Deze roman beschrijft hoe iedereen anders met rouw omgaat, vanuit het perspectief van een jong meisje uit een gereformeerd boeren gezin.

Dit prachtige debuut van Marieke Lucas Rijneveld belooft veel voor de toekomst. Zoals velen al gezegd hebben, met haar is Nederland een grote schrijver rijker. Laat het dus niet aan je voorbij gaan en lees deze parel en laat je veroveren. Mijn volledige recensie lees je hier.

De aanslag van Harry Mulisch

De aanslag gaat over het jongetje Anton dat, tijdens de Tweede Wereldoorlog, er opeens alleen voor staat. We volgen hem daarna wanneer hij twintig is en door omstandigheden opeens terugblikt op de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.

Deze vond ik matig. Het was niet wat ik verwachtte met betrekking tot verhaal, maar ik vond het wel interessant.

Nog van lang niet alle boeken heb ik een recensie geschreven, maar ik ben écht van plan binnenkort deze achterstand in te halen!

Volg me op twitter & instagram!
Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven