Archief van
Maand: mei 2018

Suus Leest: 28/5/2023

Suus Leest: 28/5/2023

Zoals elke maandag, deel ik ook vandaag weer welke boeken ik op dit moment aan het lezen ben!

Luisterboek

Het luisterboek waarin ik vorige week begonnen ben, is The Help (Een keukenmeidenroman) van Kathryn Stockett.  Dit boek over de positie van Zwarten in Amerika in de jaren zestig is inmiddels verfilmd met Viola Davis en Emma Stone in de hoofdrol en zowel film als boek zijn ontzettend goed ontvangen en zijn in de prijzen gevallen. Het boek staat al jaren in mijn boekenkast, waardoor ik nu besloten heb hem als luisterboek te lezen. Tot nu toe staat deze mij enorm aan!

Voortgang: 29%
Oordeel tot nu toe: 4.5/5

E-book

Zoals ik vorige week al noemde, heb ik als kind nooit de Harry Potter reeks helemaal gelezen. Na boek drie bleef ik altijd hangen. Nu ben ik eindelijk in boek vier, Harry Potter and the Goblet of Fire, bezig, en ik vermaak me enorm. Ik herinner me nauwelijks iets van de film, wat het alleen maar leuker en spannender maakt!

Voortgang : 233 van de 617 pagina’s
Oordeel: 4/5

Paperback

Concept M van Aafke Romeijn stond vorige week ook al op mijn lijstje en ik heb dit boekje, hoewel het best dun is, nog steeds niet uit… Eerlijk is eerlijk, het duurde best lang voordat ik echt in het verhaal zat en de schrijfstijl is niet per se mijn ding. Nu dat ik het einde nader, begin ik wel echt benieuwd te raken hoe het verder gaat. Het idee achter deze roman is namelijk wel heel goed: Het is een sciencefictionroman over een wereld waarin de ziekte ‘kleurloosheid’ de wereld verovert.

Voortgang: 200 van de 253 pagina’s
Oordeel: 3/5

Welk boek lees jij op dit moment?

Volg me op twitter en instagram!

Recensie: Kaddisj voor een kut

Recensie: Kaddisj voor een kut

Dimitri Verhulst is een Belgische schrijver die ik vaak associeer met Herman Brusselmans. Van Brusselmans heb ik, voordat ik mijn liefde voor literatuur ontdekte, enkele boeken gelezen. Al gauw besloot ik dat het niet echt iets voor mij was. Verhulst is toch écht wat anders, hoewel de titel van deze nogal het tegendeel als verwachting schept.

Kaddisj voor een kut gaat over een instellingskind dat naar de begrafenis gaat van een medebewoonster die uit het leven gestapt is. Hij vertelt over de relatie tussen haar, Gianna, maar ook over het leven in de instelling. Het is soms wat plat, maar meestal indrukwekkend en zo nu en dan verdrietig. Het leest vlot en makkelijk, ook al zijn de onderwerpen dit niet altijd.

Lees Meer Lees Meer

Recensie: Gedichten van de broer van Roos

Recensie: Gedichten van de broer van Roos

Al langer dan een jaar geleden kwam Tim Hofman met zijn dichtbundel Gedichten van de broer van Roos en ik kocht deze vrijwel direct. Zoals het meestal gaat bij mij, bleef deze echter een poos in mijn kast staan voordat ik hem ging lezen. Eindelijk was het zo ver.

Hofmans bundel wordt al te vaak bekritiseerd en er wordt regelmatig genoemd dat dit geen echte literatuur is. Hoewel ik geen poëzie-expert ben, wilde ik dit toch voor mezelf uitmaken en dook ik op een avond in mei in dit boekje.

Ik kon niet stoppen met lezen. Ik had mezelf voorgenomen enkele gedichten te lezen en daarna een ander boek op te pakken, zodat ik niet moe zou worden van de stijl. Dit was echter niet het geval en ik wilde telkens verder lezen. De reden hiervoor is dat het een enorm dynamische collectie is. Het begint met enkele gevoelige gedichten, gaat verder met wat woordgrappen en gedichtelijke verhalen. Als je dan denkt dat je genoeg hebt gehad van de grapjes, komen net weer de gevoelige gedichten. Ontzettend goed gebalanceerd. Hofman is briljant met woorden en letters - als je het geen literatuur wilt noemen, prima, maar je kunt niet ontkennen dat hij woorden en letters slim gebruikt.

Titel: Gedichten van de broer van Roos
Auteur: Tim Hofman || Pagina’s: 88
Uitgeverij: Meulenhoff || Jaar: 2017

Recensie: Trots en Vooroordeel

Recensie: Trots en Vooroordeel

Eén van de bekendste Britse auteurs is toch wel Jane Austen. Tijdens mijn studie Engels heb ik dan ook meerdere malen van haar romans mogen proeven. Helaas viel mij dit telkens enorm tegen en bleek al gauw dat ik geen fan was van haar werk. Eén van de weinige boeken van haar dat ik nooit had hoeven lezen, was Pride and Prejudice. Omdat dit Austens bekendste werk is, besloot ik haar nog een laatste kans te geven en deze te lezen.

In het kort: het was geen succes. Waarschijnlijk had dit vooral te maken met mijn eigen vooroordelen met betrekking tot Austen. Een boek lezen terwijl je weet dat je geen van de boeken van deze schrijver tot nu toe hebt kunnen waarderen, zorgt toch voor een zekere desinteresse. Veel mensen vinden Austen gevoelig en grappig en ook dit herkende ik totaal niet in deze roman. Ik vond het wat langdradig, voorspelbaar (oké, ik kende het verhaal ook wel al) en te dramatisch.

Laat ik nog even kort benoemen waar deze roman over gaat: De rijke vrijgezel Mr. Bingly schaft een huis aan in de buurt van de familie Bennet, waarvan nog geen van de dochters getrouwd is. Dit ziet vader Bennet als de uitgelezen kans: Bingly zal toch wel één van zijn dochters leuk vinden. Een van Bingly’s vrienden, Darcy, is ook nog vrijgezel, maar is verschrikkelijk arrogant. Toch valt de dochter Elizabeth voor deze man.

Ik zal dit boek niet afraden: er zijn miljoenen mensen die dit romantische avontuur als favoriet beschouwen. Maar.. de mijne was het niet.

Titel: Pride and Prejudice || Auteur: Jane Austen
Pagina’s: 396 || Uitgeverij: Penguin || Jaar: 1813

 

Recensie: Aan het eind van de dag

Recensie: Aan het eind van de dag

Wanneer oud-politica Katherina Mercedes Donker gevraagd wordt mee te werken aan haar biografie, weet ze niet goed wat ze moet doen. Samen met de lezer van Aan het eind van de dag haalt ze herinneringen op. Welke zou ze wel delen in de biografie? Welke zijn te persoonlijk, te pijnlijk?

Katharina vraagt zich regelmatig af of ze de juiste keuzes gemaakt heeft, of ze niet te egoïstisch geweest is. Eerlijk - ik kon weinig sympathie ontwikkelen voor deze vrouw. Daardoor stoorde het mij dat ze zichzelf ook in deze beschouwingen nog in het middelpunt van de belangstelling zette.

Toch kan ik de waarde van deze roman wel inzien. Behalve dat het verhaal van Katharina gedeeld wordt, is het ook een soort van Metageschiedenis: van Dolle Mina’s tot de afhankelijkheid van Suriname, van Franco tot Tsjernobyl - alle grote nieuwsitems komen aan het bod. Hierdoor worden de verhoudingen tussen het persoonlijke en wereldlijke op een spannende en goed doordachte manier weergegeven.

Titel: Aan het eind van de dag || Auteur: Nelleke Noordervliet
Pagina’s: 346 || Uitgeverij: Atlas Contact || Jaar: 2016

Recensie: Het houden van mannen

Recensie: Het houden van mannen

In Het houden van mannen deelt Myrthe van der Meer haar kennis over het houden van mannen. Alle vragen die iedereen die eraan denkt een man aan te schaffen zich wel eens heeft gesteld, komen aan het bod. Hoe moet een man gehuisvest worden? Wat eet een man? Hoe vaak moet hij uitgelaten worden? Aan het einde van het lezen van deze veldgids weet je of jij geschikt bent voor het nemen van een man, of dat je misschien toch beter voor een hond of kat kunt kiezen.

Het houden van mannen is een boek vol grappige en scherpe opmerkingen. Raak, cynisch en feministisch. Dit laatste niet op een mannenhatende manier, maar juist gericht op gelijkheid (het gaat heus niet alleen over de zogenaamde fouten die mannen maken). Verder deelt Van der Meer zo nu en dan korte gebeurtenissen in haar eigen liefdesleven, wat het boek herkenbaar en persoonlijk maakt. Het gevaar van dit boekje is dat het soms wat veel wordt: op een gegeven moment weet je het wel. Daarom mijn tip, lees elke dag één of twee hoofdstukjes en probeer deze niet in één ruk uit te lezen.

Een aanrader als leuk boekje tussendoor!

Vreemd genoeg heeft de man - in tegenstelling tot vrijwel ieder ander dier - geen staart. Aangezien de staart door de andere dieren niet alleen gebruikt wordt voor de balans, maar ook in de onderlinge communicatie, is het logisch dat men in de communicatie met de man regelmatig het gevoel heeft dat het iets mist.

Titel: Het houden van mannen || Auteur: Myrthe van der Meer
Pagina’s: 218 || Uitgeverij: The House of Books || Jaar: 2017

Volg me op twitter en instagram!

Recensie: Ivanov

Recensie: Ivanov

De Rotterdamse Felix besluit naar New York te vertrekken voor een studie journalistiek. Hij heeft daar wat opstartproblemen, maar met hulp van één van zijn medestudenten vindt hij een onderwerp voor een artikel. Professor Helena Frank is namelijk onlangs geschorst en iedereen is nieuwsgierig naar de reden daarvoor. Felix regelt een interview met haar, maar is meer geïnteresseerd in haar onderzoek dan in de reden van schorsing. Helena doet namelijk onderzoek naar het ontstaan van aids en is benieuwd welke rol de Russische wetenschapper Ilya Ivanov daarin gespeeld heeft met zijn experimenten waarbij hij mensen en apen probeerde te kruisen. Felix leert langzaam meer en meer geheimen en wanneer hij merkt dat het misschien te ver begint te gaan, kan hij zich niet meer terugtrekken.

Lees Meer Lees Meer

Suus Schrijft: Te Weinig

Suus Schrijft: Te Weinig

Jeetje, wat is het schrijven van recensies soms toch moeilijk. Ik wil mooie, goed doordachte en beschouwende recensies schrijven van minstens 600 woorden, maar dit lukt zo vaak niet. Hierdoor heb ik zeker tien halve recensies geschreven die ik niet goed of volledig genoeg acht om te publiceren.

Dit is natuurlijk enorm zonde en ik heb al vaker geprobeerd ze dan te versimpelen en een korte variant te publiceren, maar telkens weer vind ik het toch niet goed genoeg. Hier wil ik me overheen zetten - want de lange 600-woordenrecensies gaan er toch niet van komen.

Deze korte post is dus eigenlijk een soort van waarschuwing:

verwacht vanaf nu recensies van nog lagere kwaliteit, maar hogere kwantiteit!

Hopelijk leer ik zo weer liefde en enthousiasme terug te vinden voor het schrijven en leer ik zo uiteindelijk beter schrijven en beter mijn ideeën en meningen op papier te zetten zonder dat dat úren duurt.

Wish me luck!

Spring naar de toolbar