Recensie: Aan het eind van de dag

Wanneer oud-politica Katherina Mercedes Donker gevraagd wordt mee te werken aan haar biografie, weet ze niet goed wat ze moet doen. Samen met de lezer van Aan het eind van de dag haalt ze herinneringen op. Welke zou ze wel delen in de biografie? Welke zijn te persoonlijk, te pijnlijk?

Katharina vraagt zich regelmatig af of ze de juiste keuzes gemaakt heeft, of ze niet te egoïstisch geweest is. Eerlijk - ik kon weinig sympathie ontwikkelen voor deze vrouw. Daardoor stoorde het mij dat ze zichzelf ook in deze beschouwingen nog in het middelpunt van de belangstelling zette.

Toch kan ik de waarde van deze roman wel inzien. Behalve dat het verhaal van Katharina gedeeld wordt, is het ook een soort van Metageschiedenis: van Dolle Mina’s tot de afhankelijkheid van Suriname, van Franco tot Tsjernobyl - alle grote nieuwsitems komen aan het bod. Hierdoor worden de verhoudingen tussen het persoonlijke en wereldlijke op een spannende en goed doordachte manier weergegeven.

Titel: Aan het eind van de dag || Auteur: Nelleke Noordervliet
Pagina’s: 346 || Uitgeverij: Atlas Contact || Jaar: 2016

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven