Archief van
Maand: juni 2018

Recensie: Concept M

Recensie: Concept M

Hava is vijfentwintig en ziek: haar haar is grijs, haar huid doorschijnend en haar ogen zijn zwart. Het is 2020 en zij is niet de enige die ziek is - veel mensen lijden aan deze ‘kleurloosheid’ en het wordt alleen maar erger. Medicatie wordt alleen maar duurder en de overheid lijkt de situatie nauwelijks nog onder controle te kunnen houden. Hava sluit zich aan bij een groep radicalen die gelooft dat de kleurlozen in de nabije toekomst in de meerderheid zullen zijn en dat er actie nodig is.

Toen ik voor de eerste keer hoorde over deze roman, liet het me denken aan de boeken van Hanna Bervoets. Aangezien ik haar stijl en ideeën erg waardeer, en ervan uit ging dat Concept M vergelijkbaar zou zijn, kwam deze direct op mijn ‘to read’ lijstje.

Met betrekking tot plot is deze roman spannend en intrigerend. Het is origineel en neemt interessante en onverwachte wendingen. Helaas liggen de schrijf- en vertelstijl van Aafke Romeijn totaal niet in mijn straatje. Veel van het boek speelt zich af in de auto, waar er radio geluisterd wordt. Voor de radiofragmenten is gekozen voor een ander lettertype (typemachine-achtig) en in mijn ogen past dat er niet bij. Terwijl Hava in de auto zit, wordt er ook constant omschreven op welke autoweg ze is en welke afslag ze wanneer en waarom neemt. Dit boeide me vrij weinig en stoorde me eigenlijk alleen maar.

Wat een andere reden was waarom dit boek niet zo mijn ding was, was omdat er veel te veel omschreven wordt. De wereld die Romeijn presenteert, is natuurlijk nieuw en heeft achtergrond nodig en ik begrijp dat deze keuze gemaakt is. Maar boek is slechts 250 bladzijden en het overgrote deel is geschiedenis en politieke achtergrond. Dit wordt gedeeltelijk via de radioprogramma’s gedaan - en deze gedeelten irriteerden me al - en deels gewoon in het verhaal. Hierdoor stagneerde het plot iets te vaak.

Helaas viel Concept M dus enorm tegen voor mij. Ik had hoge verwachtingen, volg Romeijn met veel plezier op Twitter en het verhaal leek ook écht iets voor mij. Ik kan me echter wel goed voorstellen dat de dingen die mij stoorden, voor anderen totaal geen negatieve punten zijn. Klinkt het verhaal dus als iets waarnaar je benieuwd bent en ben je niet zo’n muggenzifter als ik, sla deze vooral niet over!

Titel: Concept M || Auteur: Aafke Romeijn
Pagina’s: 253 || Uitgeverij: Atlas Contact || Jaar: 2018

 

Recensie: Kleine brandjes overal

Recensie: Kleine brandjes overal

In Shaker Heights is alles gepland. De huizen hebben specifieke kleuren, elke boom staat precies waar deze hoort. Het leven van de gezinnen die in deze buurt wonen, is gelijk zo: iedereen is succesvol en elke week is precies hetzelfde - werk, sport, clubmeetings. Maar dan komt Mia met haar dochter Pearl. Ze huren een huis van de welvarende familie Richardson en hoewel hun levens totaal verschillend zijn (Mia is kunstenares, komt amper rond en leeft een nomadisch bestaan), vinden ze toch aansluiting met elkaar. Althans, zo lijkt het: Pearl kan het goed vinden met een deel van de kinderen van de familie Richardson en Mia ondersteunt hen in het huishouden. Maar de wrijving tussen de twee gezinnen loopt langzaam op als geheimen zich ontrafelen.

Lees Meer Lees Meer

Recensie: Anna

Recensie: Anna

Met mijn leesclub lees ik elke twee maanden een nieuw thema - per thema dus twee boeken. De eerste twee thema’s had ik zelf gekozen (psychologie en bergen) en het laatste thema heeft de leesclub samen gekozen. Dit werd biografieën. Als ik heel eerlijk ben, vond ik dit een beetje jammer: ik lees liever fictie én ik kan meer vertellen over fictie. Toen het me dus lukte om als eerste boek Jij zegt het van Connie Palmen door te drammen (een van mijn favoriete boeken - fictie maar gebaseerd op het leven van Sylvia Plath en Ted Hughes) was ik erg blij. Maar als tweede boek moest ik er toch echt aan geloven: het werd een biografie over Annie M.G. Schmidt.

Zoals je misschien wel begrijpt, begon ik dus een beetje chagrijnig in Anna. Ik kwam er daardoor ook helemaal niet doorheen. Het hielp ook niet dat het een enorm boek is (478 pagina’s). Gelukkig kwam ik erachter dat ik hem via de bibliotheek ook gratis kon luisteren via de luisterbieb. Dit was dé oplossing: het was alsof ik luisterde naar een documentaire. Dit maakte het stukken minder droog en het zorgde ervoor dat ik snel genoeg tot een punt kwam dat het ook echt interessant werd.

Het boek vertelt over het hele leven van Annie. Hoe ze als kind al gedichtjes schreef, altijd poëzie ambieerde en veel succes had in het toneel. Maar ook over hoe ze zich verzette tegen haar ouders, met jongens op stap ging, veel dronk en rookte.

Het is leuk om erachter te komen hoe één van je favoriete schrijfsters leefde, hoe zij in het leven stond en hoe hard zij heeft moeten werken om daar te komen waar ze was. Daardoor was het erg inspirerend. Wel was het af en toe wat langdradig en herhaaldelijk, waardoor ik uiteindelijk wel erg blij was dat ik hem uit had.

Titel: Anna || Schrijfster: Annejet van der Zijl
Pagina’s: 478 || Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Jaar: 2002

 

 

Recensie: De jacht op het verloren schaap

Recensie: De jacht op het verloren schaap

Een man van rond de dertig gaat samen met zijn vriendin op reis. Niet omdat ze zo graag samen even op vakantie gaan, maar omdat hij gedwongen wordt door een sinistere man die volgeling is van de Leider, kopstuk van een extreemrechtse beweging. Deze Leider is ziek en droomt veel over een schaap met een ster op zijn rug. Aan hen de taak dit schaap te zoeken.

Lees Meer Lees Meer

Suus Las: Mei

Suus Las: Mei

Het is alweer juni, dus hoog tijd om te vertellen welke boeken ik in mei gelezen heb.

Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman

Hofmans bundel wordt al te vaak bekritiseerd en er wordt regelmatig genoemd dat dit geen echte literatuur is. Hoewel ik geen poëzie-expert ben, wilde ik dit toch voor mezelf uitmaken en dook ik op een avond in mei in dit boekje. Mijn recensie lees je hier, maar in het kort kan ik jullie vertellen dat ik bijzonder aangenaam verrast was door deze bundel. Van verdrietige tot grappige gedichten, van verhalende gedichten tot puzzels. 4.5/5

Kaddisj voor een kut van Dimitri Verhulst

Kaddisj voor een kut gaat over een instellingskind dat naar de begrafenis gaat van een medebewoonster die uit het leven gestapt is. Hij vertelt over de relatie tussen haar, Gianna, maar ook over het leven in de instelling. Het is soms wat plat, maar meestal indrukwekkend en zo nu en dan verdrietig. Het leest vlot en makkelijk, ook al zijn de onderwerpen dit niet altijd. 4/5

The Liar van Stephen Fry

Dit bizarre boek gaat volgt Adrian Healey van zijn jeugd totdat hij volwassen is. Het gaat over homoseksualiteit, liefde en pesterijen, maar tegelijkertijd is het ook een soort van detective. Het is ontzettend vreemd en de tijdlijn viel voor mij pas samen op het einde. Misschien was dat zo omdat ik het gelezen heb als luisterboek (gelezen door Stephen Fry zelf - aanrader!). 3/5

Lucifer van Connie Palmen

Lucifer is geïnspireerd door de dood van componist Peter Schat, die na een val van een dak overlijdt. Het verhaal houdt Nederland in de ban, want was het een ongeluk of was het opzet? In Lucifer is hetzelfde aan de hand bij muzikant Lucas Loos en volgen we de verteller die probeert alles te achterhalen wat er gebeurd zou zijn. Wat een heel spannend boek had kunnen zijn was saai en pretentieus door Palmens taalgebruik. 1.5/5

De jacht op het verloren schaap van Haruki Murakami

Een man van rond de dertig gaat samen met zijn vriendin op reis. Niet omdat ze zo graag samen even op vakantie gaan, maar omdat hij gedwongen wordt door een sinistere man die volgeling is van de Leider, kopstuk van een extreemrechtse beweging. Deze Leider is ziek en droomt veel over een schaap met een ster op zijn rug. Aan hen de taak dit schaap te zoeken.
Ik ben groot fan van Murakami en hoewel deze tot nu toe mijn minst favoriete is, was ik toch weer diep onder de indruk. 4/5

Anna van Annejet van der Zijl

Voor mijn leesclub was het laatste thema ‘biografieën’ en het laatste boek dat we hiervoor gelezen hebben, is Anna, een biografie over Annie M.G. Schmidt. Eerlijk is eerlijk, ik kwam niet echt door het begin heen, dus heb ik hem als luisterboek gelezen. Dit was echt een uitkomst - wat was het leuk om nieuwe dingen over deze zo bekende schrijfster te leren. 3/5

Concept M van Aafke Romeijn

Toen ik van deze roman hoorde, wilde ik hem meteen lezen. Ik houd erg van boeken van Hanna Bervoets en dit debuut klonk erg als haar boeken met betrekking tot genre en thema’s. Helaas viel deze wat tegen door de schrijfstijl en de keuzes van focus. 2.5/5

De rest van de dag van Kazuo Ishiguro

Mr. Stevens, een ouderwetse Britse butler maakt een korte reis door Engeland en blikt terug op zijn tijd als butler voor de waardige Lord Darlington. Deze roman is ontroerend en prachtig geschreven! 4/5

Wat was jouw favoriete boek van mei?

 

volg me op Twitter of Instagram

Suus Leest: Juni

Suus Leest: Juni

Zoals elke maand, deel ik ook aan het begin van juni weer welke boeken ik van plan ben te gaan lezen. De laatste tijd lukt het me heel goed om me aan deze lijstjes te houden en hoop dat het nu ook weer gaat lukken!

Harry Potter and the Goblet of Fire van J.K. Rowling

Het vierde boek in de Harry Potter reeks. In deze was ik begin vorige maand al begonnen als e-boek, maar mijn e-boeken lees ik alleen ’s avonds in bed voor het slapen gaan. Meestal kom ik niet verder dan een paar pagina’s, dus het schiet niet heel erg op. Toch hoop ik dat het me gaat lukken om deze nu wel uit te lezen.

The Help van Kathryn Stockett

Deze roman vertelt het verhaal van de positie van zwarten in Amerika in de jaren 60. Ook in deze ben ik al bezig, maar dan als luisterboek.

Over het doppen van bonen van Wieslaw Mysliwski

Een Poolse man vertelt zijn levensverhaal aan een klant die bonen bij hem komt kopen.

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren van Haruki Murakami

Tsukuru is in Tokyo gaan studeren en de vrienden van in zijn geboortestad willen hem van de ene op de andere dag niet meer kennen en hij heeft geen idee waarom.

Up van Myrthe van der Meer

De tweede, op autobiografische gebeurtenissen gebaseerde, roman over Emma die terecht komt op de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis.

Kleine brandjes overal van Celeste Ng

In Shaker Heights is alles perfect gepland en is iedereen ontzettend succesvol. Maar dan komt Mia Warren, kunstenares en alleenstaande moeder, en langzaam begint alles uit de hand te lopen.

Welke boeken ga jij deze maand lezen?

Volg me op Twitter en Instagram
Spring naar de toolbar