Recensie: Anna

Recensie: Anna

Met mijn leesclub lees ik elke twee maanden een nieuw thema - per thema dus twee boeken. De eerste twee thema’s had ik zelf gekozen (psychologie en bergen) en het laatste thema heeft de leesclub samen gekozen. Dit werd biografieën. Als ik heel eerlijk ben, vond ik dit een beetje jammer: ik lees liever fictie én ik kan meer vertellen over fictie. Toen het me dus lukte om als eerste boek Jij zegt het van Connie Palmen door te drammen (een van mijn favoriete boeken - fictie maar gebaseerd op het leven van Sylvia Plath en Ted Hughes) was ik erg blij. Maar als tweede boek moest ik er toch echt aan geloven: het werd een biografie over Annie M.G. Schmidt.

Zoals je misschien wel begrijpt, begon ik dus een beetje chagrijnig in Anna. Ik kwam er daardoor ook helemaal niet doorheen. Het hielp ook niet dat het een enorm boek is (478 pagina’s). Gelukkig kwam ik erachter dat ik hem via de bibliotheek ook gratis kon luisteren via de luisterbieb. Dit was dé oplossing: het was alsof ik luisterde naar een documentaire. Dit maakte het stukken minder droog en het zorgde ervoor dat ik snel genoeg tot een punt kwam dat het ook echt interessant werd.

Het boek vertelt over het hele leven van Annie. Hoe ze als kind al gedichtjes schreef, altijd poëzie ambieerde en veel succes had in het toneel. Maar ook over hoe ze zich verzette tegen haar ouders, met jongens op stap ging, veel dronk en rookte.

Het is leuk om erachter te komen hoe één van je favoriete schrijfsters leefde, hoe zij in het leven stond en hoe hard zij heeft moeten werken om daar te komen waar ze was. Daardoor was het erg inspirerend. Wel was het af en toe wat langdradig en herhaaldelijk, waardoor ik uiteindelijk wel erg blij was dat ik hem uit had.

Titel: Anna || Schrijfster: Annejet van der Zijl
Pagina’s: 478 || Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Jaar: 2002

 

 

https://suusleest.com/2018/06/12/recensie-anna/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar de toolbar