Suus Leest

Suus Las: November

November was een maand waarin ik meerdere nieuwe favoriete boeken las, maar ook een aantal enorme tegenvallers.

Jaag je ploeg over de botten van de doden - Olga Tokarczuk

Luisterboek |
Moderne fictie |
Nederlands |
305 pagina’s
|

Janina woont in een afgelegen dorpje in Polen. Wanneer er steeds meer leden van de lokale jachtvereniging dood gevonden worden, gaat ze op onderzoek uit. Zijn het vreemde ongelukken, moorden, of zijn de dieren tegen hen gekeerd?

Ik houd van vreemde verhalen en dit boek hoort zeker in dit ‘genre’. Behalve dat is het prachtig geschreven, spannend en constant boeiend.

Oordeel:

Koop het boek hier.

Giant Days: Early Registration - John Allison

E-boek |
Graphic Novel |
Engels |
113 pagina’s |

Een volume in de ‘graphic novel’ reeks over de studievrienden Esther Susan en Daisy, die voornamelijk de meest menselijke dingen meemaken (stress, feestjes, ruzie, liefde). Dit deel bestaat uit verhalen die geschreven zijn vóór de daadwerkelijke volumes uitkwamen.

Inmiddels heb ik wel een aantal van deze volumes gelezen, en ik denk dat ik nu wel kan zeggen dat ik het goed vind zo. Het is leuk getekend, de verhalen zijn leuk, maar het is weinig vernieuwend, er is geen spanning en ik ben ook niet echt gehecht aan de personages.

Oordeel

Koop het boek hier

Kappen - Carry Slee

E-boek |
Jeugdliteratuur |
Nederlands |
114 pagina’s |

Een jeugdboek over groepsdynamiek die verandert als er een nieuwe - dominante - vriend bijkomt. Over hoe Pfeiffer het leven van een tiener beïnvloedt. Over hoe fragiel vriendschappen zijn op die leeftijd.

Toen ik een stuk jonger was, was ik groot fan van Carry Slee en las ik al haar boeken. Nu, zo’n 15 jaar later, valt dit toch enorm tegen. Het was saai, voorspelbaar en de personages interesseerden mij totaal niet.

Oordeel:

Koop het boek hier

De held van onze tijd - Michaïl Lermontov

Hardcover |
Klassieker |
Nederlands |
215 pagina’s |

In deze Russische psychologische roman uit 1840 volgen we het leven van een soldaat in de Kaukasus via dagboekfragmenten van anderen. Het resultaat is een cultuurkritische roman over bloedwraak, ontvoering en liefde.

Met rijke beschrijvingen van de natuur, bijzondere thema’s en een actief plot met vele wendingen, levert deze roman van nét 200 bladzijden erg veel, maar doet dit zeer nauwkeurig.

Oordeel:

Koop het boek hier

Good Omens - Terry Pratchett, Neil Gaiman

Paperback |
Fantasy |
Engels |
415 pagina’s |

Agnes Nutter voorspelt dat de wereld tot een einde gaat komen. En wel heel binnenkort - aanstaande zaterdagmiddag. Natuurlijk is iedereen wat sceptisch - het einde van de wereld is immers al meerdere keren voorspeld. Maar deze keer lijken er daadwerkelijk dingen mis te gaan, en vreest men toch echt…

Ik had zó gehoopt dat dit soort boeken mijn ding zouden zijn. Ik houd van absurdistisch en kan zeker wel wat sadistische humor hebben. Toch bleek Good Omens echt niet voor mij. Ik vond het vreselijk saai, was niet gegrepen door het plot of de personages en kwam er bijna niet doorheen.

Oordeel

Koop het boek hier (Engels)

Schaaknovelle - Stefan Zweig

Paperback |
Moderne klassieker |
Nederlands |
77 pagina’s |

Wereldkampioen schaken Mirko Czentowitz is aan boort van een cruiseschip en speelt daar partijen tegen iedereen die ervoor wil betalen. Eén van de toeschouwers, Dr. B. heeft zichzelf blind leren schaken toen hij gevangen zat en we lezen over zijn geschiedenis.

Het enige andere ‘schaakboek’ dat ik ooit las, was Lang leve de Koningin en ook al is dit een totaal ander genre, schrijfstijl en verhaal, moest ik hier steeds aan terugdenken. Aan hoe ook dat boek mij volledig veroverde en de schaakwereld in liet wilde duiken.

Oordeel

Koop het boek hier

Opwindende tijden - Naoise Dolan

Paperback |
Moderne fictie |
Nederlands |
300 pagina’s |

De Dublinse Ava is recent naar Hong Kong verhuisd, om daar Engelse les te geven aan rijkeluiskindjes. Zij ontmoet de bankier Julien, die graag geld aan haar uitgeeft en graag met haar naar bed gaat, maar niet kan zeggen dat hij van haar houdt. Wanneer dan Edith - een knappe, attente en liefdevolle vrouw - op Ava’s pad komt, moet ze keuzes gaan maken.

Als je van romans met een vlot plot en leuke personages houdt, dan is deze niets voor jou. Er gebeurt vrij weinig en de personages zijn irritant en ontzettend bevoorrecht. Toch is het een prachtige roman, met een fijne vertelstijl en herkenbare problemen.

Oordeel:

Koop het boek hier

Any Man - Amber Tamblyn

Paperback |
Thriller |
Engels |
268 pagina’s |

Maude jaagt op mannen in bars, online, bij hen thuis. Waar maakt haar niet uit, noch de soort man. Als ze hem gevangen heeft, verkracht en mutileert ze hen. Any Man vertelt het verhaal van deze mannen.

Deze thriller is spannend, maar zet voornamelijk aan het denken. Ontroerend, boosmakend, prachtig.

Oordeel

Koop het boek hier (Engels)

De Kapiteinsdochter - Alexander Pushkin

Paperback |
Klassieker |
Nederlands |
176 pagina’s |

Als Grinjov door zijn ouders wordt ingeschreven voor het leger blijkt al vrij snel dat dit niet zijn roeping is. Hij raakt verdwaald in een sneeuwstorm, maar wordt gelukkig gered door een vreemdeling. Dit blijkt het begin van een avontuur vol intriges, liefde en verraad.

Hoewel het plot van deze roman zeker onderhoudend was, bleek de schrijfstijl van Pushkin niet altijd mijn ding, waardoor ik soms de draad kwijtraakte en weer terug moest bladeren. Voor een romannetje van 176 pagina’s was dit dus een aardige kluif.

Rating

Koop het boek hier

Zwart - Vamba Sherif, Ebissé Rouw

Paperback |
Korte verhalen |
Nederlands |
208 pagina’s |

In Zwart bundelen Vamba Sherif en Ebissé Rouw Afro-Europese literatuur van Vlaamse en Nederlandse schrijvers.

Doordat in dit boek zowel fictie als non-fictie bevat, vond ik het ontzettend onsamenhangend. Hoewel in de inhoudsopgave wel gespecificeerd werd of het fictie of non-fictie was, werd dit niet meer aan het begin van elk stukje genoemd, waardoor je niet wist wat je nu aan het lezen was. Bovendien blijft het een verhalenbundel: niet alles zal je aanstaan. In dit geval meer niet dan wel. Jammer, want ik had hoge verwachtingen.

Rating

Koop het boek hier

Eerste Liefde - Ivan Toergenjev

Paperback |
Klassieker |
Nederlands |
112 pagina’s |

Een jonge man wordt uitgedaagd door zijn vrienden om het verhaal over zijn eerste liefde te vertellen. Wat volgt is prachtig vertelde, ontroerende en pijnlijke romance waarbij hij aan het lijntje werd gehouden door een vrouw met meerdere aanbidders.

Wat mij vooral raakte in deze roman is de naïviteit van de hoofdpersoon. Hij is tot over zijn oren verliefd, hetgeen de oudere, meer ervaren, geliefde weet en waar zij dus enorm mee speelt. Dit rake plot samengevoegd met Toergenjevs prachtige schrijfstijl, resulteert in een pareltje.

Rating

Koop het boek hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest