Suus Leest

Suus Leest: top 20 van 2020

Omdat ik in 2020 aardig wat boeken las, en daarvan ook nog een groot deel 4 of 5 sterren gaf, ga ik dit jaar voor een top 20. Dus, ben je benieuwd welke boeken mijn favoriete boeken waren, lees dan snel verder!

Ze komen langs in de volgorde waarin ik ze las. Ze in volgorde van ‘slechtste’ naar ‘beste’ zetten, bleek onmogelijk. Het zijn er dus ook 20, dus neem vooral even een kopje thee erbij - het duurt eventjes 🙂

Natuurlijk hoor ik ook graag wat jullie favoriete boeken zijn!

Op aarde schitteren we even - Ocean Vuong

Moderne fictie |
2019 |
Hollands Diep |
240 pagina’s |


Kopen (Nederlands)
Kopen (Engels)

In deze prachtige debuutroman van dichter Vuong lezen we een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. Hij schrijft over zijn familiegeschiedenis maar vertelt ook zijn diepste gevoelens. Het gaat over de relatie tussen moeder en zoon, maar ook over ras, klasse en mannelijkheid. Vertaler Johannes Jonkers heeft bijzonder werk geleverd en ervoor gezorgd dat de bijna poëtische tekst ook overkomt in het Nederlands. Toch kan ik niet wachten om hem binnenkort eens in het Engels te lezen.

Dieren eten - Jonathan Safran Foer

Non-fictie |
2009 |
Little, Brown |
341 pagina’s |


Kopen (Nederlands)
Kopen (Engels)

De titel van dit boek laat natuurlijk niet veel over aan de verbeelding. We weten dus meteen al dat het een activistisch boek zal zijn over de ethiek rondom dieren eten. Toch is dit een bijzonder werk. Hoewel ik zelf al meestal vegetarisch at voordat ik dit boek las, is dit wel iets wat me aan het denken zette. Niet alle informatie die genoemd werd, was nieuw voor me, maar dat wil niet zeggen dat het soms goed is om even met de neus op de feiten gedrukt te worden.

Het glazen hotel - Emily St. John Mandel

Moderne fictie |
2020 |
Atlas Contact |
228 pagina’s |

Kopen (Nederlands)
Kopen (Engels)

Beter of korter dan in mijn recensie kan ik niet uitleggen waar deze roman over gaat - er worden namelijk vreselijk veel verhalen verteld, allemaal tegen de achtergrond van de financiële crisis van 2008. Deze roman laat zien wat goed schrijven is, hoe een perfecte roman in elkaar steekt. De vele verhaallijnen passen naadloos in elkaar terwijl er ook nog verschillende belangrijke thema’s zoals familie, liefde, individualisme en hebzucht worden besproken.

Tijl - Daniel Kehlmann

Historische fictie |
2017 |
Querido |
352 pagina’s |

Kopen

Deze roman, genomineerd voor de international booker prize 2020, vertelt het verhaal van Tijl Uilenspiegel. Het speelt zich dus af in Duitsland in de 16e eeuw. Normaalgesproken lees ik nooit boeken over die tijd, dus over de historische correctheid kan ik weinig zeggen, maar wow, wat is dit een mooie, levendige, vlotte roman.

Japan in honderd kleine stukjes - Paulien Cornelisse

Non-fictie |
2020 |
Uitgeverij Cornelisse |
223 pagina’s |

Kopen

Dit boekje bestaat - zoals de titel wel verraadt - uit honderd korte hoofdstukjes over Japan. Over de cultuur, maar natuurlijk (het is Paulien Cornelisse) ook over taal. Ondanks het feit dat het uit verschillende fragmenten bestaat, is dit boek zeker niet onsamenhangend. Er zijn bruggetjes tussen de hoofdstukken, en er bestaat een duidelijke structuur. Daardoor is dit een boekje dat je gerust in één ruk uit kunt lezen zonder dat het verveelt, maar je kunt ook elke dag één stukje lezen.

So you want to talk about race - Ijeoma Oluo

Non-fictie |
2018 |
Seal Press |
248 pagina’s |

Kopen (Engels)

Als je dit boek leest, moet je durven te horen, en begrijpen, dat ook jij wel eens racistische denkwijzen hebt gehad. Oluo legt jou haarfijn uit waarom bepaalde begrippen of ideeën racistisch zijn, en je zult zo nu en dan geconfronteerd worden met jezelf. Maar dit boek gaat over meer dan alleen dat oppervlakkige racisme, waar we makkelijk even terminologie voor kunnen aanpassen en dan is het weg. Het gaat over hoe deze manier van denken geïntegreerd is in de samenleving. Hoe we eraan gewend zijn geraakt. Hoe we de gesprekken kunnen aangaan om ook dit structureel racisme in beeld te krijgen en uit te roeien.

De jongens van Nickel

Historische fictie |
2019 |
Atlas Contact |
271 pagina’s |

Kopen (Nederlands)
Kopen (Engels)

Elwood doet het zo goed op de middelbare school dat hij binnenkort zelfs al wat lessen mag volgen aan de universiteit. Maar voordat het zover is, wordt hij opgepakt voor een misdrijf dat hij niet gepleegd heeft, en komt hij terecht op een tuchtschool. Een heftige roman over racisme, maar ook over hoop en kracht. Ik las deze in juni, en hij blijft maar door mijn hoofd spoken. Prachtig, hartverscheurend, maar ook inspirerend.

The Hate U give - Angie Thomas

Moderne fictie (jeugd) |
2017 |
Moon |
444 pagina’s |

Kopen (Nederlands)
Kopen (Engels)

The Hate U Give neemt je mee in de wereld van racisme door de ogen van een zestienjarige meid die haar beste vriend doodgeschoten ziet worden door de politie, hiervoor moet getuigen, maar ook hiermee moet leren leven.
Dit boekhoudt je een spiegel voor, laat je zien hoe vooroordelen in de wereld komen en hoe onmogelijk het soms kan zijn om uit een lager milieu te geraken. Het is aangrijpend - ik heb wel een paar traantjes gelaten -ontzettend relevant en daardoor nog hartverscheurender.
Dit is een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Het is een jeugdboek, maar dat neemt niet weg dat ook volwassenen er veel van kunnen leren.

Under the Udala Trees - Chinelo Okparanta

Historische fictie |
2015 |
Houghton Mifflin Harcourt |
328 pagina’s |

Kopen (Engels)

De jonge Ijeoma wordt weggezonden wanneer in Nigeria de burgeroorlog uitbreekt zodat ze in veiligheid kan opgroeien. Maar Ijeoma wordt verliefd op een meisje, hetgeen alles behalve geaccepteerd wordt. Wederom een hartverscheurend en prachtig boek, dat mij enorm geraakt heeft.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit - Bianca Toeps

Non-fictie |
2019 |
Blossom Books |
220 pagina’s |

Kopen

Dit non-fictieboek over autisme moet iedereen lezen. Bianca Toeps vertelt over haar ervaringen met haar eigen autisme en bespreekt alle misvattingen die zij naar haar hoofd geslingerd krijgt. Aanrader om dit ook als luisterboek te lezen, want de schrijfster leest dit zelf voor en doet dit heel leuk!

Daisy Jones & The Six

Historische fictie |
2019 |
Ambo|Anthos |
400 pagina’s |

Kopen (Nederlands)
Kopen (Engels)

Daisy Jones & The Six is een fictief verhaal over een band (The Six) die in de jaren zestig opkwam, en de zangeres Daisy Jones die zich, na wat solobekendheid, aansluit bij de band. In interviews leren we alle bandleden kennen, en horen we van alle ups en downs die de band gevormd hebben. Het is in ‘transscript’ vorm, omdat het uit allemaal interviews bestaat. Daarom leent het zich super goed om als luisterboek te luisteren, dus dat is zeker een aanrader.

Kamers Antikamers - Niña Weijers

Moderne fictie |
2019 |
Atlas Contact |
242 pagina’s |

Kopen

Waarom deze mij zo raakte, kan ik niet goed uitleggen. Wel kan ik al zeggen: als ik hem als fysiek boek gelezen had, denk ik dat ik hem nog beter gevonden had. Dat is niet omdat het luisterboek slecht is (juist niet, Ninã Weijers leest het zelf voor en doet dat perfect), maar dit is een boek waarin je soms even terug wilt bladeren, of een zin nogmaals wilt lezen. Het is een roman over een schrijfster, haar beste vriendin M en een oudere schrijfster. De grenzen tussen droom, werkelijkheid en verzinsels worden steeds minder duidelijk. Prachtig, een echte aanrader.

Middlegame - Seanan McGuire

Fantasy/Sci-Fi |
2019 |
Tor.com |
492 pagina ’s |

Kopen (Engels)

Roger en Dodger zijn broer en zus, maar weten dat niet van elkaar. Vlak nadat ze geboren waren, zijn ze namelijk geplaatst in verschillende gezinnen, duizenden kilometers uit elkaar. Roger is heel goed met taal, terwijl Dodger juist alles kan met getallen. Dit is geen toeval, ze zijn zo gecreëerd door alchemist Reed. Als hun krachten volledig ontwikkeld zijn, is Reed van plan hen terug te nemen en te gebruiken om zo de machtigste persoon op aarde te worden.

De donkere kamer van Damokles - Willem Frederik Hermans

Moderne klassieker |
1958 |
Van Oorschot |
335 pagina’s |

Kopen

Deze moderne klassieker heeft mij enorm verrast. Waar ik dacht dat deze moeilijk en saai zou zijn, was hij juist super interessant en ontzettend spannend. Het volgt Henri Osewoudt, die tijdens de tweede wereldoorlog verzetsman Dorbeck noemt die bijna precies op hem lijkt en hem opdrachten geeft die Osewoudt zonder vragen uitvoert. Maar na de bezetting wordt Osewoudt voor Dorbeck aangezien en wordt hij als landverrader gekwalificeerd. Hij doet er alles aan om het tegendeel te bewijzen.

Oorlogsgeheimen - Jacques Vriens

Historische fictie (jeugd) |
2007 |
Van Holkema & Warendorf|
158|

Kopen

Oorlogsgeheimen is een vreselijk verdrietig en indrukwekkend verhaal over de jongen Tuur, die tijdens de tweede wereldoorlog verschillende geheimen ontdekt en een mooie vriendschap sluit met zijn buurmeisje Maartje. In 2020 las ik aardig wat Nederlandse jeugboeken, maar deze was zeker weten mijn favoriet.

Jaag je ploeg over de botten van de doden - Olga Tokarczuk

Luisterboek |
Moderne fictie |
Nederlands |
305 pagina’s
|

Kopen

Janina woont in een afgelegen dorpje in Polen. Wanneer er steeds meer leden van de lokale jachtvereniging dood gevonden worden, gaat ze op onderzoek uit. Zijn het vreemde ongelukken, moorden, of zijn de dieren tegen hen gekeerd?
Deze bizarre roman bespreekt belangrijke thema’s zoals ecologie en feminisme, allemaal in een jasje van prachtige tekst en overtuigende dialogen. Ik kan niet wachten om meer van Tokarczuk te lezen!

Schaaknovelle - Stefan Zweig

Paperback |
Moderne klassieker |
Nederlands |
77 pagina’s |

Kopen

Wereldkampioen schaken Mirko Czentowitz is aan boort van een cruiseschip en speelt daar partijen tegen iedereen die ervoor wil betalen. Eén van de toeschouwers, Dr. B. heeft zichzelf blind leren schaken toen hij gevangen zat en we lezen over zijn geschiedenis.
Het enige andere ‘schaakboek’ dat ik ooit las, was Lang leve de Koningin en ook al is dit een totaal ander genre, schrijfstijl en verhaal, moest ik hier steeds aan terugdenken. Aan hoe ook dat boek mij volledig veroverde en de schaakwereld in liet wilde duiken.

Opwindende tijden - Naoise Dolan

Paperback |
Moderne fictie |
Nederlands |
300 pagina’s |

Kopen

De Dublinse Ava is recent naar Hong Kong verhuisd, om daar Engelse les te geven aan rijkeluiskindjes. Zij ontmoet de bankier Julien, die graag geld aan haar uitgeeft en graag met haar naar bed gaat, maar niet kan zeggen dat hij van haar houdt. Wanneer dan Edith - een knappe, attente en liefdevolle vrouw - op Ava’s pad komt, moet ze keuzes gaan maken.
Als je van romans met een vlot plot en leuke personages houdt, dan is deze niets voor jou. Er gebeurt vrij weinig en de personages zijn irritant en ontzettend bevoorrecht. Toch is het een prachtige roman, met een fijne vertelstijl en herkenbare problemen.

Any Man - Amber Tamblyn

Paperback |
Thriller |
Engels |
268 pagina’s |

Kopen(Engels)

Maude jaagt op mannen in bars, online, bij hen thuis. Waar maakt haar niet uit, noch de soort man. Als ze hem gevangen heeft, verkracht en mutileert ze hen. Any Man vertelt het verhaal van deze mannen.
Deze thriller is spannend, maar zet voornamelijk aan het denken. Ontroerend, boosmakend, prachtig.

Mijn ontelbare identiteiten - Sinan Çankaya

Non-fictie |
2020 |
De Bezige Bij |
240 pagina’s |
Luisterboek |

Kopen

In Mijn ontelbare identiteiten schrijft Sinan Çankaya over zijn jeugd, hoe hij opgroeide als zoon van migranten en hoe hij zijn eigen identiteit probeerde te bepalen. Met een gezonde dosis humor drukt de auteur de lezer met de neus op de feiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest