Suus Leest

Suus Las: Januari

In de eerste maand van het nieuwe jaar had ik de leesflow goed te pakken - in totaal las ik dan ook 18 boeken! Dit kwam voornamelijk omdat ik er een groot aantal voor school moest lezen. Hierbij zal ik zo kort mogelijk proberen te beschrijven wat ik van al deze boeken vond!

……………School: Volwassenen

De zaak 40/61 - Harry Mulisch

Moderne klassieker |
1962 |
De Bezige Bij |
194 pagina’s |
Eboek |
Herlezing |

Kopen

In De zaak 40/61 schrijft Harry Mulisch over het proces van oorlogsmisdadiger Eichmann, dat Mulisch bijwoonde als journalist. Hij vertelt alles over Eichmann, maar ook over zijn persoonlijke ervaringen in de arrondissementsrechtbank in Jeruzalem.
Ik las dit boek ook voor mijn studie literatuurwetenschappen dus het was een herlezing. Dat wat me toen stoorde, stoorde me nog steeds: er zijn soms paginalange citaten in het Duits, en mijn Duits is gewoonweg te slecht.

In Nederland - Cees Nooteboom

Moderne klassieker |
1984 |
De Arbeiderspers |
153 pagina’s |
Paperback |

Kopen

In deze roman gaat het over een tijd waarin Nederland nog veel groter was dan nu. Er is een enorme slurf aan Limburg geplakt en het land gaat daar, na een hele tijd niets, gewoon weer verder. Maar wat zich daar afspeelt, dat weten de meeste ‘echte’ Nederlanders niet - ze weten alleen dat het daar niet goed is.
Kai en Lucia, twee kinderen van circusartiesten, gaan noodgedwongen naar het zuiden, en In Nederland vertelt het avontuur dat daar dan volgt.
Bizar, leuk en heel beeldend geschreven. De personages zijn vreselijk aandoenlijk waardoor je vanaf moment één met hen meeleeft. Een nieuwe favoriet.

Rachels Rokje - Charlotte Mutsaers

Moderne klassieker |
1994 |
Meulenhoff |
310 pagina’s |
Paperback |

Kopen

We volgen Rachel, die verliefd is op haar leraar daar nooit overheen komt en altijd hetzelfde rokje draagt.
Denk ik.
Want van deze 310 bladzijden snapte ik bijzonder weinig.

Dubbelspel - FM Arion

Moderne klassieker |
1973 |
De Bezige Bij |
320 pagina’s |
Luisterboek |

Kopen

Een saaie en vrouwonvriendelijke roman over het leven van een groepje Curaçaose dominospelers. Op het einde gebeurde er opeens weer erg veel om de 250 voorgaande pagina’s te compenseren, maar dat werd dan weer bijna absurd.

Gimmick - Joost Zwagerman

Moderne Klassieker |
1989 |
De Arbeiderspers |
237 pagina’s |
Eboek |

Kopen

Een typische ‘witte-Nederlandse-man-schrijft-over-vrouwen-en-seks’-roman. Zeker niet geschreven voor vrouwen. Wel een niet teleurstellend einde.

De advocaat van de hanen - A.F.Th. van der Heijden

Moderne fictie |
1990 |
Querido |
576 pagina’s |
Eboek |

Kopen

Wanneer een achttienjarige jongen onder verdachte omstandigheden overlijdt in een politiecel, vragen zijn ouders aan hun advocaat Ernst Quispel om helderheid te verschaffen in de dood van de krakersleiders. Quispel is hier niet zo blij mee, en gaandeweg kom je erachter waarom.
Heel interessant en spannend verteld, met ontzettend veel verwijzingen naar de tijd waarin het speelt.

De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch

Moderne fictie |
1992 |
De Bezige Bij |
904 pagina’s |
Eboek |

Kopen

Twee engelen hebben een belangrijke missie die moet worden uitgevoerd door een door hen samengesteld persoon. Zij beïnvloeden de gebeurtenissen op aarde zodanig, dat de voorbestemde ouders elkaar ontmoeten. In De ontdekking van de hemel vertellen deze Engelen hun verhaal, en het verhaal van de missie.
Een ontzettend boeiende roman met duizenden thema’s en verwijzingen naar allerlei historische gebeurtenissen met een ietwat teleurstellend einde.

……………School: Jeugdboeken

Eleanor & Park - Rainbow Rowell

Moderne fictie |
2012 |
Van Goor |
262 pagina’s |

Kopen (NL)

Eleanor is nieuw op school, en ze valt niet meteen bij iedereen in de smaak. De jongen naast wie ze moet zitten in de bus, Park, vindt haar ook raar, met haar aparte kledingstijl en vreemde gedrag. Het is natuurlijk geen spoiler als ik zeg dat de twee elkaar tóch wel aardig zullen beginnen te vinden.

De eerste keer dat ik deze las, was ik meteen helemaal verliefd, en besloot ik dat dit één van mijn favoriete boeken was. Nu, vijf jaar later, ben ik iets minder enthousiast. De personages zijn leuk – er zijn aardig wat schattige scènes ook – en het verhaal is prima. Maar deze keer mis ik toch wel iets.

De gele scooter - Elle van den Bogaard

Moderne fictie |
2003 |
Holkema en Warendorf |
143 pagina’s |

Kopen

Sla deze maar over. Behalve dat de beschrijving je überhaupt niet waarschuwt dat het om verkrachting gaat, gaat het boek daar veel te luchtig mee om, én probeert het je ook nog medelijden te laten voelen voor de dader. Nee.

Piercings & parels - Maren Stoffels

Moderne fictie |
2006 |
Leopold|
141 pagina’s |

Voor dit boekje behoor ik vooral niet tot de doelgroep. Het is echt een oppervlakkig tienermeidenboekje dat probeert zoveel mogelijk thema’s in één verhaal te proppen. Hierdoor ontstaat te weinig ruimte om ook op die thema’s te reflecteren.

De Hongerspelen - Suzanne Collins

Science Fiction |
2008 |
Van Goor |
396 pagina’s |

Kopen

Wat is het leuk om zo’n oude favoriet weer opnieuw te lezen! Ik was bang dat hij zou tegenvallen, maar dat is zeker niet het geval: De Hongerspelen is belachelijk goed geschreven, ontroerend, spannend. Ik kan me haast niet voorstellen dat je dit boek nog niet gelezen hebt, maar mocht jij toch één van de uitzonderingen zijn – geloof me, deze is het zeker waard, ook al ben je al ruim voorbij de ‘Young Adult’ leeftijd.

Blauwe Plekken - Anke de Vries

Moderne fictie |
1992 |
Lemniscaat |
179 pagina’s

Kopen

Ik besloot deze te herlezen, in de veronderstelling dat dit één van mijn favoriete jeugdboeken was. Maar bij herlezen was er geen enkel moment van herkenning. Hoewel ik dus vrijwel zeker weet dat ik deze als kind vaker gelezen heb, is deze volledig uit mijn geheugen gewist.
Heel belangrijk boek over mishandeling en ouder-kind relaties, dat me erg geraakt heeft.

Hoe overleef ik de brugklas - Francine Oomen

Moderne fictie |
2000 |
Van Holkema & Warendorf |
144 pagina’s |

Kopen

De boeken van de Hoe overleef ik -serie heb ik zeker met veel plezier gelezen als kind. De herlezing zorgde dan ook voor veel nostalgische gevoelens. Behalve dat is Hoe overleef ik de brugklas ook gewoon een leuk verhaal, niet te moralistisch maar wel een houvast voor brugklassers!

Het is de Liefde die we niet begrijpen - Bart Moeyaert

Moderne fictie |
1999 |
Querido |
95 pagina’s |

Kopen

Deze roman vertelt eigenlijk drie losse verhalen over eenzelfde gezin. Dit doet het subtiel, voornamelijk tussen de regels door merken we de pijn van de kinderen. Voor mijn gevoel wat wazig voor de doelgroep, maar misschien schat ik dat verkeerd in.

Vijf stappen van jou - Rachael Lippincott

Moderne fictie |
2018 |
Volt |
230 pagina’s |

Kopen

Stella heeft taaislijmziekte en doet er alles aan om zo gezond mogelijk te blijven zodat ze kans maakt op een longtransplantatie. In het ziekenhuis ontmoet ze Will, die juist alle regels aan zin laars lapt. Natuurlijk worden zij verliefd op elkaar.
Hartverscheurend boek. Ik heb wel een paar keer een brok in mijn keel gehad, en misschien ook wel een traantje moeten laten.
Helaas vielen de laatste 50 bladzijden tegen…

Rating

……………En Verder…

Een Jihad van Liefde - Mohamed El Bachiri

Non-fictie |
2017 |
De Bezige Bij |
96 pagina’s |
Paperback |

Kopen

Mohameds vrouw Loubna kwam om het leven bij de aanslagen in Brussel in 2016. Een jihad van liefde is zijn eerbetoon aan haar.
Prachtig en ontroerend.

Rating

Generaal zonder leger - Özcan Akyol

Non-fictie |
2020 |
Boekenweekessay |
64 pagina’s|
Paperback |

Een essay over de ontwikkeling van schrijvers, over hoe moderne schrijvers zich voornamelijk richten op gelijkgestemden en daardoor dus de rebelsheid van de schrijvers steeds minder wordt.

Gedichten die mannen aan het huilen maken

Poëzie |
2015 |
Prometheus |
182 |
Hardcover |

Kopen

In deze bundel, samengesteld door Nick Muller, vertellen verschillende bekende Nederlandse mannen over het gedicht dat hen het meest ontroert. Ik ben zelf niet heel ‘goed’ in het lezen van gedichten, maar vind het erg leuk om het gedicht te lezen, dan te lezen over waarom het de bijbehorende BN’er ontroert en dan het gedicht nogmaals te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest