Suus Leest

Suus Las: Februari

Februari was een drukke studie- en werkmaand. Hierdoor heb ik wat minder ‘voor mijn plezier’ gelezen - maar wees gerust: ik las toch nog 11 boeken. Daarvan waren er 8 voor school. Met deze boeken rond ik de vakken af waarvoor ik veel moest lezen, dus ik vrees dat de komende maanden toch wat minder lange lijstjes zullen worden.

…Voor mijn plezier

De vervlogen helft - Brit Bennett

Historische fictie |
2020 |
Hollands diep |
368 pagina’s |
Eboek |

Kopen

De tweelingszussen Desiree en Stella lopen als ze zestien zijn samen weg uit de kleine zwarte gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid. Maar al snel gaan ze beiden hun eigen weg: Stella trouwt met een witte man en doet zichzelf ook voor als witte vrouw, terwijl Desiree als zwarte vrouw door het leven gaat en ook teruggaat naar haar geboortedorp.

De vervlogen helft is een ontroerend en raak boek, met veelzijdige personages die allemaal hun eigen tekortkomingen hebben. Wel hangt het ietwat ineen van toevalligheden, waardoor ik het niet meer dan 4 sterren kan geven.

Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld

Moderne fictie |
2020 |
Atlas Contact |
368 pagina’s |
Fysiek |

Kopen

Na het lezen van De avond is ongemak was ik erg onder de indruk van het schrijftalent van Marieke Lucas Rijneveld. Ik kon daarom niet wachten om deze tweede roman te lezen. Deze volgt een veearts en zijn obsessie met de jonge dochter van een veehouder. Het is beklemmend en hartverscheurend en wederom prachtig geschreven. Toch was ik wat teleurgesteld, voornamelijk door de eentonigheid. Verder weet ik niet goed wat ik met de parallellen met Lolita moet. Intertekstualiteit is interessant en kan een mooi literair gereedschap zijn, maar de hoeveelheid overeenkomsten maakte Mijn lieve gunsteling wat weinig origineel.

Reistijd, IJstijd, Bedtijd - Marjolijn van Heemstra

Poëzie |
2020 |
Das Mag |
49 pagina’s |
Eboek |

Kopen

Ik ben nooit een held geweest in het lezen van gedichten - vaak snap ik ze niet helemaal en om ze compleet te analyseren, zie ik ook niet altijd zitten. Toch viel dit mee bij deze gedichtenbundel van Marjolijn van Heemstra. Er zaten aardig wat mooie, ontroerende en verhalende gedichten in met rakende beeldspraak.

.. Voor school: Volwassen

Tirza - Arnon Grunberg

Moderne Fictie |
2006 |
Nijgh & Van Ditmar |
430 pagina’s |
Fysiek |
Herlezing |

Kopen

Volgens mijn leesverslagen van de bovenbouw van de middelbare school, zou ik dit boek al eens eerder gelezen hebben. Toch zei het me weinig tot niets (het einde wist ik nog doordat ik me de film wél nog kon herinneren), dus ik vrees dat de puber in mij in die tijd toch heeft valsgespeeld.

Tirza volgt Jörgen Hofmeester - vader van twee dochters, gescheiden, op stand. Hij komt er alleen voor te staan als ook zijn jongste dochter Tirza afstudeert en voor een lange reis naar Afrika vertrekt. Het besef dat zijn leven in gruzelementen ligt komt dan langzaam en Jörgen ontspoort enigszins.

Ik weet niet of het de bedoeling was van Grunberg om ervoor te zorgen dat ik geen greintje respect voor de hoofdpersoon kon opbrengen, maar dit was wel het geval. Hierdoor kon ik totaal niet genieten van het boek, ook al was de schrijfstijl wel prettig.

La Superba - Ilja Leonard Pfeijffer

Moderne Fictie |
2013 |
De Arbeiderspers |
348 pagina’s |
Eboek |

Kopen

Een liefdesroman over een man die gedoemd is te mislukken in de stad Genua.

Vergelijkbaar met Tirza: nul respect voor de hoofdpersoon, verschrikkelijk vrouwonvriendelijk en doordat de hoofdpersoon wel erg veel op de auteur lijkt, kon ik dat deze keer ook niet los zien. Vreselijk.

De consequenties - Niña Weijers

Moderne Fictie |
2014 |
Atlas Contact |
288 pagina’s |
Eboek |

Kopen

Niña Weijers is één van mijn favoriete jonge Nederlandse schrijvers. Zij schrijft zo raak, zo herkenbaar en zo kwetsbaar. Ook in De consequenties is dit het geval. Het verhaal gaat over de kunstenares Minnie Panis, die voor haar nieuwe project een experiment wil uitvoeren, maar net daarvoor zich het een en ander uit haar jeugd begint te herinneren. Een prachtig boek over identiteit en erkenning.

Liefde, als dat het is - Marijke Schermer

Moderne Fictie |
2019 |
Van Oorschot|
203 pagina’s |
Hardcover |

Kopen

Een roman over de vergankelijkheid van relaties, over liefde en verdriet, passie en lust. Doordat je in deze roman een verbroken relatie ervaart vanuit verschillende perspectieven (de man en de vrouw die in scheiding liggen, de geliefden van deze twee, de kinderen) is dit een mooi en compleet portret dat laat zien dat iedereen (het verlies van) liefde anders ervaart.

… Voor school: Jeugdliteratuur

Eén mens is genoeg - Els Beerten

Moderne fictie |
2014 |
Querido |
251 pagina’s |
Luisterboek |

Kopen

Een prachtig verhaal over de impact die het sterven van een ouder kan hebben op een gezin. Een moeder die alleen voor de kinderen zorgen niet voor elkaar krijgt, het oudste kind dat daardoor de zorg op zich moet nemen. Een intieme omschrijving van gebroken mensen, die hun best doen om verder te gaan in hun leven.

Het was voor mij wel een nadeel dat ik deze als luisterboek las. Dit Belgisch Limburgse boek werd namelijk ingesproken door iemand met een duidelijk Nederlands accent, wat toch wel wegnam van de ervaring - het voorlezen van woorden als ‘gij-‘ en ‘ons moeder’ had toch anders geklonken met een Belgisch accent.

Cyberboy - Tanja de Jonge

Science Fiction |
2016 |
Uitgeverij Holland |
222 pagina’s |
Eboek |

Kopen

Als zijn beste vriend Bjorn opeens weer bij hem in de klas zit, is Kevin in shock. Bjorn was toch bij een auto-ongeluk om het leven gekomen? Hij heeft zelf gezien hoe hij in het ziekenhuis lag, hoe hij als een kasplantje erbij lag en de dokters zeiden dat ze niets meer voor hem konden doen…

Mijns inziens is de titel van dit jeugdboek niet helemaal goed gekozen - hierdoor weet je eigenlijk wel al wat er aan zit te komen, terwijl de hoofdpersoon ongeveer de helft van het boek erover doet om dit ‘mysterie’ te ontrafelen. Ik denk dat het leuker was geweest dit samen met de hoofdpersoon te ontdekken. Behalve dit, wel echt een leuk en boeiend verhaal, dat interessante morele kwesties aanvoert. Lijkt me een goed boek om met een leesclub met leerlingen te bespreken.

#Selfie - Caja Cazemier

Moderne Fictie |
2015 |
Ploegsma |
192 pagina’s |
Luisterboek |

Kopen

Mirtes ouders behandelen haar alsof ze nog een kind is. Ze zitten constant op haar lip en dat vindt ze vreselijk. Als ze dan via social media een jongen leert kennen die haar een mooie vrouw vindt, voelt ze zich eindelijk volwassen. Deze jongen is misschien wat ouder dan zij is, maar dat zorgt er juist voor dat ze een diepere en serieuzere relatie kunnen hebben - toch? Via de webcam gaan ze steeds verder en als hij haar dan een keer live wil ontmoeten, twijfelt ze toch wel even…

Hoewel dit onderwerp natuurlijk verre van origineel is, is de uitvoering dit wel. Mirte is geen onschuldig en naïef meisje dat zomaar in een valkuil loopt, maar juist heel herkenbaar en een hele doorsnee puber. Daarom kan ik me voorstellen dat dit boek jonge lezers aanspreekt en ook ontroert.

De sprong op Normandië - Anke Manschot

Historische fictie |
2015 |
Uitgeverij Brandt |
351 pagina’s |
Eboek |

Kopen

De Amerikaanse jongen Dave wil dolgraag bij het leger en kan niet wachten totdat hij 18 jaar is. Wanneer hij dan eindelijk die leeftijd bereikt is de Tweede Wereldoorlog in volle gang en mag hij als parachutist naar Normandië.

Een mooie fictieve rapportage over de Tweede Wereldoorlog, die tieners zeker wat nieuwe inzichten zal bieden. Voor volwassen lezers (in ieder geval mijzelf) niet per se ideaal: ik had zelf wat last van het feit dat het ‘Amerikaans’ moest voorstellen en het bracht mij weinig nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest