Suus Leest

Suus Las 2021: 29-34

Tijd voor een nieuw concept: in plaats van een ‘Wrap up’ aan het einde van de maand, ga ik vanaf nu elke vijf gelezen boeken delen. Ik lig wat achter, dus de komende tijd zullen er frequentere updates komen! (En ja, dit zijn er 6 - ik moet eerst netjes uitkomen 🙂 )

Ik zie je tussen de wolken - Maren Stoffels

Moderne fictie |
2018 |
Leopold |
240 pagina’s |
Eboek |
Young Adult |

{ Kopen }

Omdat het niet zo goed gaat met Lauren, regelt de schoolpsychologe een stage voor haar: ze wordt buddy van Casper, een negenjarig jongetje met leukemie. Ze ontmoet ook een ziek meisje, en de gevoelens die ze voor haar heeft, zorgen ervoor dat Lauren twijfelt aan haar identiteit.

Dit boek laat je álles voelen, maar vooral heel veel verdriet. Het gaat natuurlijk over kanker en dus de dood, maar ook over depressie. Toch geeft dit boek ook hoop, laat het zien dat er meer is dan alleen vreselijke dingen.
Ik moest Ik zie je tussen de wolken lezen voor het vak jeugdliteratuur, en daar ben ik heel blij mee. Ik had geen idee dat er zo’n pareltjes tussen de Nederlandse jeugdliteratuur konden zitten.

Hamnet - Maggie O’Farrel

Historische fictie |
2020 |
Nijgh & van Ditmar |
Vertaald door Lidwien Biekman |
400 pagina’s |
Luisterboek

{ Kopen }

Het is een warme zomerdag in 1596. Hamnets zusje Judith ligt met een zware griep in bed, maar de kinderen zijn alleen thuis. Hamnet zoekt overal voor hulp - hun moeder weet meestal iedereen beter te maken met plantjes, maar waar is ze? Hun vader werkt als toneelschrijver in de grote stad, dus hij kan ook niet komen helpen…

Hamnet is geĂŻnspireerd op het leven van Shakespeares familie. Het focust vervolgens niet op de toneelschrijver zelf, maar juist op de achterblijvende familie. Daardoor schetst het een mooi beeld van een zestiende-eeuwse Brits gezin. Toch miste dit boek voor mij wat. Ik vond het prima, maar vond het niet heel bijzonder geschreven of vreselijk ontroerend.

Kim Jiyoung, geboren in 1982 - Cho Nam-Joo

Moderne fictie |
2016 |
Nijgh & van Ditmar |
Vertaald door Mattho Mandersloot |
160 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen }

Kim Jiyoung is een dertigjarige millennial die net haar kantoorbaan heeft opgegeven zodat ze voor haar pasgeboren dochtertje kan zorgen. Maar haar familie maakt zich al snel zorgen over haar gedrag - ze imiteert andere vrouwen en lijkt het zelf iet door te hebben. Haar man stuurt haar naar de psycholoog en via die afspraken leert de lezers over Jiyoungs leven.

Dit boek gaat voornamelijk over misogynie geĂŻntegreerd in de Zuid-Koreaanse maatschappij. We zien hoe Jiyoung langzaam gek wordt, niet wetend dat dit het gevolg is van de manier waarop men met haar omgaat, puur omdat ze vrouw is.

Confrontaties - Simone Atangana Bekono

Moderne fictie |
2020 |
Lebowski |
223 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen }

De zestienjarige SalomĂ© zit in een jeugddetentiecentrum omdat ze twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze doet haar best zich staande te houden tussen de andere gedetineerden en haar bemoeizuchtige begeleiders en psychologen. Ze mag alweer bijna naar huis, maar weet niet zeker of dat wel beter zal zijn…

Confrontaties is een heel mooi en krachtig debuut en hoewel het qua stijl even wennen is, ben je al gauw benieuwd naar wat deze schrijfster nog meer kan.

De geschiedenis van mijn seksualiteit - Sofie Lakmaker

Non-fictie |
2021 |
Das Mag |
223 pagina’s |
Eboek

{ Kopen }

Het verhaal over Sofies avontuur met haar seksualiteit. Inhoudelijk heel middelmatig en qua stijl helemaal niet mijn ding. Ik weet dat de rest van Nederland lyrisch is over dit boek, maar voor mij dus een enorme teleurstelling.

Klimaatverdriet - Marek Ĺ indelka

Sciencefiction |
2008 |
Das Mag |
Vertaald door Edgar de Bruin |
213 pagina’s |
Eboek |

{ Kopen }

Overal op aarde is het warm. Door de vele overstromingen is Praag onbewoonbaar geworden en op de hele wereld is nog maar Ă©Ă©n ijsbeer. Niemand heeft meer ergens zin in, niemand doet meer iets - er heerst klimaatverdriet.
We volgen Krystof Warjak, die wel nog wat energie over heeft en bedreigde plantensoorten smokkelt.

Mijn grootste probleem met deze roman was dat ik het gewoon niet snapte. Er was iets met het klimaat, iets met berenklauw en dan ook nog iets met een moord. Maar hoe het allemaal met elkaar te maken had, ging volledig aan mijn begrip voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest