Suus Leest

Suus las: 80-84

Het is weer tijd om vijf nieuwe boeken te bespreken. Twee jeugdboeken en drie boeken van schrijvers van wie ik eerder al boeken had gelezen die ik erg kon waarderen. Lees snel verder!

The Strange Library - Haruki Murakami

Magisch realisme |
2014 |
Knopf Doubleday |
Publishing Group |
96 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen (ENG) }

Deze mix tussen een sprookje en een horrorverhaal volgt een groep mensen die probeert te ontsnappen uit een bibliotheek. Zoals we gewend zijn van Murakami gebeuren vreemde dingen, en laat het boek je enigszins verward achter.

Inmiddels heb ik het overgrote deel van Murakami’s werk gelezen. Hoewel dit ´eén van zijn kortere werken is, zou ik deze niet aanraden om mee te beginnen. Deze is nét wat te vreemd wanneer je nog niet gewend bent aan zijn stijl.

Ik heb dit boek als luisterboek gelezen. Achteraf hoorde ik dat het geïllustreerd is, en dat deze illustraties veel toevoegen aan het verhaal.

67 seconden - Jason Reynolds

Moderne fictie |
Jeugdliteratuur |
2017 |
Blossom Books|
304 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen (ENG) }
{ Kopen (NL) }

Hij wil wraak nemen. Zijn broer is vermoord - wat kan hij anders? In de 67 seconden die de lift nodig heeft om naar beneden te gaan, ontwikkelt een heftig verhaal over vriendschap, familie en verdriet.

67 seconden is in vers geschreven. Om dit helemaal te kunnen waarderen moet je óf gewend zijn gedichten te lezen, óf het luisterboek lezen. Alleen zo ervaar je het boek zoals het bedoeld is.

Dit verhaal over wraak raakt en zet aan het denken. Een aanrader voor jong (vanaf 13 jaar) en oud, en een ideaal boek om te bespreken met anderen.

Match - Buddy Tegenbosch

Moderne fictie |
Jeugdboek |
2019 |
Van Goor |
168 pagina’s |
E-boek |

{ Kopen }

Jim en Jabbar zijn beste vrienden, én ze hebben dezelfde droom: profvoetballer worden bij PSV. Ze zitten al allebei bij de jeugdopleiding, en als ze dan de uitnodiging krijgen om op kamp te gaan, lijkt hun droom uit te komen. Maar soms gebeuren er dingen die je niet had zien aankomen, en wordt je leven op z’n kop gegooid…

Hoewel de basis van dit verhaal in het thema voetbal ligt, gaat het natuurlijk over zoveel meer. Het is een ontroerend verhaal over vriendschap en loyaliteit, over doorzettingsvermogen en dromen. Mijns inziens een must-read voor alle jongeren!

The Singer’s Gun - Emily St. John Mandell

Moderne fictie |
2009 |
Unbridled Books|
287 pagina’s |
E-book |

{ Kopen (ENG) }

Anton Wakers familie is hartstikke corrupt. Tot een tijd geleden deed hij daar met alle liefde aan mee, maar besloot toch een eerlijker pad te nemen. Maar dan chanteert zijn nicht hem, waardoor hij weer het familiebedrijf in gaat.

De romans van St. John Mandell zitten altijd vreselijk slim in elkaar, en deze is zeker geen uitzondering. Datgene dat er voor gezorgd heeft dat deze geen 5 sterren krijgt van mij, is de traagheid die in het verhaal kruipt. Ongeveer halverwege was ik de interesse even kwijt, duurde het allemaal wat lang en leek het zelfs voorspelbaar te worden. Gelukkig trok dit alles weer snel bij, waardoor ik het einde wel weer uitermate fascinerend vond.

Gesprekken met vrienden - Sally Rooney

Moderne fictie |
2017 |
Ambo |Anthos |
304 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen (ENG) }
{ Kopen (NL) }

Francis is 21, studeert met haar beste vriendin (en ex) in Dublin, en ontmoet daar de journalist Melissa en raakt geïnteresseerd in haar man Nick. Het begint met geflirt, maar loopt al gauw uit de hand…

Sally Rooney is ontzettend goed in het schrijven van frustrerende personages. Net als in Normale mensen wordt in dit boek ingezoomd op de waarde van communiceren en de problemen die ontstaan wanneer mensen dit niet doen. Voor een buitenstaander is dat zó frustrerend, omdat je ziet wat de oplossing is.

Als je niet houdt van elitaire gesprekken in boeken, dan kun je dit beter niet lezen. De personages willen constant laten zien hoe slim ze zijn (of is dat de schrijver die zich wil bewijzen?), waardoor jou als lezer zo nu en dan hele passages boven de pet gaan. Ik vind dat meestal niet zo erg, vind dit soort personages interessant, maar ik weet ook dat niet iedereen dit prettig vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest