Suus Leest

Suus Las 2021: 95-99

Ook vandaag weer vijf nieuwe boeken om over te praten! Van non-fictie tot jeugdromans en van zombies tot maatschappijkritiek - voor elke lezer is er vandaag wel iets te vinden!

Dread Nation - Justina Ireland

Fantasy |
Jeugdboek |
2018 |
Balzer + Bray |
455 pagina’s |
Luisterboek |


{ Kopen EN }

De setting van deze roman: Amerika tijdens de burgeroorlog, maar dan met een zombieplaag. De hoofdpersoon Jane is een zwarte meid, en voor alle zwarte kinderen geldt hetzelfde: ze moeten naar een vechtschool zodat zij tegen de zombies kunnen vechten. Voor Jane niet echt een probleem, want zij blijkt een volkomen geschikte soldaat.

Deze verfrissende jeugdroman gaat eens niét meteen over liefde. De thema’s racisme, feminisme en vriendschap nemen de overhand, waardoor het zich onderscheidt van de typische jeugdboeken.

Hoewel wat achtergrond in de Amerikaanse burgeroorlog helpt met het begrijpen van de achtergrond van dit boek, is dat zeker niet een vereiste. Elke jeugdige (14-18 jaar) die een actieboek zoekt en van zombies houdt, zou deze moeten lezen!


Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Fantasy |
Jeugdboek |
2017 |
Luitingh-Sijthoff |
384 pagina’s |
E-boek |

{ Kopen NL }
{ Kopen EN }

Morrigan Crow is vervloekt en wordt daarom beschuldigd van allerlei rampen. Bovendien zal ze sterven op haar elfde verjaardag.
Maar dat loopt allemaal even wat anders als Jupiter Noord haar ontvoert en meeneemt naar de magische stad Nevermoor.

Het magische avontuur van Morrigan Crow is een plezier om te lezen en zeker de moeite waard voor jonge lezers (10 -12 jaar) die op zoek zijn naar een Harry Potter-alternatief.


Waarover ik praat als ik over hardlopen praat - Haruki Murakami

Non-fictie |
2007 |
Atlas Contact |
200 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen NL }
{ Kopen EN }

Toen Murakami zijn jazzclub verkocht om zich helemaal op het schrijven te richten, begon hij ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. In Waar ik over praat als ik over hardlopen praat vertelt hij over zijn ervaringen, over hoe hij al na een jaar de marathon in Athene liep, en later overstapte naar triatlons.

In dit autobiografisch verhaal leer je de persoon achter de schrijver Murakami kennen. Je leert niet alleen over zijn sportavonturen - hij deelt ook andere persoonlijke overwinningen en teleurstellingen.

Ik zou dit boek enkel aanraden aan de doorgewinterde Murakami lezer, of een echte hardloper - zonder één van deze interesses, vrees ik dat je een saaie leeservaring zult hebben.


Zo’n leuke leeftijd - Kiley Reid

Moderne fictie |
2019 |
Prometheus |
310 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen NL }
{ Kopen EN }

Als de jonge zwarte Emira met haar oppaskind ’s avonds in een winkel is, wordt ze beschuldigd van ontvoering. De moeder van het kind, Alix, is geschokt, en staat erop om de situatie recht te zetten.

Deze maatschappijkritische roman over volwassen worden, racisme heeft een sterk verhaal, dat richting het einde enigszins uit de hand loopt en net wat te dramatisch wordt. Het had een mooie studie van racisme kunnen zijn, maar doordat het plot de overhand neemt, mist het uiteindelijk diepgang.

Desondanks raad ik Zo’n leuke leeftijd aan. Vooral voor lezers die meer willen lezen over hedendaags racisme, over het ‘goed’ willen doen van witte mensen racistische situaties, kan dit boek zeker nog een eye-opener zijn. Laat het Nederlandse kaftontwerp je overigens niet afschrikken - het lijkt op een zoetsappige romcom en dat is het zeker niet.


Het klimaat zijn wij - Jonathan Safran Foer

Non-fictie |
2019 |
Ambo|Anthos |
288 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen NL }
{ Kopen EN }

Het klimaat. Een issue waarover we zeker wat meer mogen weten. De basis weet ik wel, maar ik wilde wel wat meer verdieping. Daarom pakte ik het non-fictie boek van schrijver Jonathan Safran Foer erbij, dat beloofde me te informeren over de gevolgen die mijn keuzes hebben op het klimaat.

En oké, dat doet het wel. Maar elke opmerking was een open deur. De enige nieuwe informatie die ik leerde ging over de schrijver zijn persoonlijke leven, en eerlijk gezegd was dat de helft van de tijd niet relevant. Wij zijn het weer is dus een grote teleurstelling.

Safran Foer schreef ook Dieren eten, waarin hij de impact van het eten van dieren beschouwt. Het onderzoek en de persoonlijke ervaringen die hij hier vertelt, zijn veel passender en urgenter - lees dus liever Dieren eten!


Facebook Twitter Pinterest Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest