Suus Leest

Suus Las 2021: 100 - 104

Jahoor, ook vandaag weer vijf nieuwe boeken waar ik nog niet over gepraat heb op mijn blog!

Shakespeare: The World as Stage - Bill Bryson

Non-fictie |
2007 |
Harper Collins |
199 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen (EN) }

We weten niet veel over het leven van Shakespeare, en Bill Bryson vond dat hij daar verandering in moest brengen. Hij ging op onderzoek uit, en probeerde zo een duidelijke en korte biografie te schrijven.

We kennen Bryson als een grappige schrijver, iemand die alles op een gevatte manier naar buiten brengt. Omdat dit boek nog geen 200 bladzijden is, is dat in dit geval goed vol te houden - in zijn andere boeken ben ik halverwege meestal wel klaar met zijn toon.

Hoewel er aardig wat interessante informatie verteld werd, was het voornamelijk een uitgebreid verslag over hoe Bryson onderzoek deed en waar hij allemaal niet achterkwam, wat we allemaal niet weten van Shakespeare. Weinig van de dingen die we wél wisten waren nieuw voor me.


Na de aardbeving - Haruki Murakami

Magisch realisme |
2000 |
Atlas Contact |
192 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen }

In deze bundel staan zes verschillende korte verhalen over de psychologische gevolgen die een aardbeving teweeg kan brengen.

Zoals vaak bij verhalenbundels, was het ene verhaal heel goed en het andere heel saai. Daarom komen we op een gemiddelde van 3 sterren.


Laughter in the Dark - Vladimir Nabokov

Moderne klassieker |
1932 |
Penguin |
197 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen (EN) }

Een jonge Berlijnse actrice probeert haar voordeel te halen uit de oudere man die geobsedeerd is met haar. Het is een verhaal over liefde, obsessie en wraak.

Ik ben groot fan van Nabokov en had al jaren geen nieuw werk meer van hem gelezen. Stiekem vond ik het wel spannend om weer wat van hem te lezen, maar deze stelde zeker niet teleur. De mooie bloemrijke schrijfstijl, het doorsijpelende sarcasme en de typische Nabkoviaanse thema’s kwamen allemaal voorbij.

De reden dat ik Laughter in the Dark graag wilde lezen, was omdat ik gehoord had dat er een film of serie van zou komen, met Anya Taylor Joy (The Queen’s Gambit) in de hoofdrol, en Scott Frank als maker (óók The Queen’s Gambit). Er is nog heel weinig van bekend, maar als deze een keer uitkomt, heb ik in ieder geval het boek eerst gelezen 🙂


Small Pleasures - Clare Chambers

Historische fictie |
2021 |
Weidenfeld & Nicolson |
352 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen (EN) }

Gretchen Tilbury was maagd toen ze zwanger werd. In ieder geval, dat zegt ze. Natuurlijk gelooft men haar niet zomaar, dus journaliste Jean Swinney gaat op onderzoek uit.

Dit verhaal, dat zich afspeelt in het Londen van 1957, is natuurlijk veel meer dan alleen het onderzoek rondom de onbevlekte ontvangenis. Het gaat over liefde, vriendschap en feminisme. Het is een prachtig verhaal, met een interessant plot maar nog interessantere personages.

Helaas is dit boek (nog) niet vertaald naar het Nederlands.


Roze brieven - Splinter Chabot

Non-fictie |
2020 |
Spectrum |
168 pagina’s |
Hardcover |

{ Kopen }

Nadat Splinter Chabots Confettiregen uitkwam, ontving de schrijver ontzettend veel brieven van de lezers van het boek. Reacties van ouders of jongeren die met dezelfde worstelingen als Wobie, de hoofdpersoon van Confettiregen, worstelen. Zo schreef Splinter Chabot een volgende boek: een verzameling van brieven over de LHBTQI+-gemeenschap, waarop de schrijver zelf openhartig reageert.

Hoewel dit boek sowieso de moeite waard is, raad ik wel aan om eerst Confettiregen te lezen - alleen zo voel je de volledige impact.


Facebook Twitter Pinterest Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest