Suus Leest

Suus Las 2021: 105-109

En natuurlijk ook vandaag weer vijf boeken die ik recent gelezen heb!

Voor de liefste, Russische liefdesverhalen

Verhalenbundel |
2020 |
Van Oorschot |
200 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen }

Dit boek bundelt (hoofdstukken van) verschillende Russische klassiekers en moderne klassiekers. De stukken gaan, zoals de titel al verraadt, over de liefde.

Nee, dit is geen romantisch boekje dat over de ‘ware liefde’ gaat - het is een goede representatie van de diversiteit van het concept liefde, en geeft ook een breed spectrum van de Russische literatuur weer.

Toch viel deze enorm tegen. Ik ben groot fan van Russische literatuur, maar ondanks dat, blijft het genre ‘korte verhaal’ niet mijn ding. Bovendien waren er verschillende verhalen die slechts een deel van een boek waren, waardoor ze niet volledig tot uitdrukking kwamen.

Hoewel ik wel denk dat je via een bundel zoals deze nieuwe auteurs zou kunnen ontdekken, vrees ik dat ik in dit geval eerder afgeschrokken ben.


Het personeel - Olga Ravn

Sciencefiction |
2018 |
Das Mag |
136 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen }

Op lichtjaren van aarde cirkelt een ruimteschip om een planeet. De bemanning bestaat uit mensen en mensachtigen. Er wordt onderzoek gedaan naar het arbeidsproces, en iedereen wordt daarvoor ondervraagd. In Het personeel lees je de getuigenverklaringen.

Ik weet bijna zeker dat als ik dit boek nog een keer lees, het richting de vijf sterren gaat. Ik vermoed namelijk dat je de eerste keer toch wel bepaalde dingen mist. Dit is vooral omdat je in het begin nog moet ontdekken waar het boek nu precies over gaat. Hoewel dit zeker bij de leeservaring hoort en past, heb ik nu al zin om hem nog een keer te lezen!


A Head Full of Ghosts - Paul Tremblay

Horror |
2015 |
William Morrow |
286 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen (EN) }

Als de veertienjarige Marjorie acuut schizofreen wordt, staat het leven van de familie op z’n kop. Doktoren kunnen haar niet stoppen en ze zijn ten einde raad. Vader schakelt de katholieke priester in en al snel raken ze verstrengeld in een reality-tv-programma ‘The Possession’.

Leuk verhaal, enigszins spannend, maar niet super indrukwekkend.


De olifant verdwijnt - Haruki Murakami

Magisch realisme |
1993 |
Atlas Contact |
464 pagina’s |
Paperback |

{ Kopen }

Murakami staat bekend om zijn magisch realisme - het opzoeken van de lijn tussen werkelijkheid en droom, tussen realiteit en surrealiteit. De verhalen in deze bundel zijn stuk voor stuk typisch voor deze schrijver.

Zoals al eens eerder gezegd op dit blog, en zelfs in deze post, zijn korte verhalen nooit zo mijn ding. Zelfs als het om mijn favoriete schrijvers gaat, vallen ze vaak nog tegen. Dit was echter de eerste keer dat ik aangenaam verrast werd. Nagenoeg elk verhaal maakt indruk, voelt compleet en heeft een eigen boodschap. Als je een van Murakami’s bundels wil lezen, is dit zeker een aanrader!


Moederschap - Sheila Heti

Moderne fictie |
2018 |
Signatuur |
288 pagina’s |
Luisterboek |

{ Kopen (EN) }
{ Kopen (NL) }

Over een vrouw van rond de dertig, die twijfelt of ze kinderen wil of niet.

Wat een vreselijke tegenvaller. Zo veel verschillende YouTubers noemen dit als één van hun favoriete boeken, en ik snap het oprecht niet. Hoewel het als een roman wordt gepresenteerd, is het duidelijk dat de schrijfster erg dicht bij haarzelf gebleven is om de verteller te scheppen. Deze ik-persoon is ontzettend vol van zichzelf, vindt zichzelf zielig en laat weinig empathie zien. Waar ik gehoopt had herkenning te vinden, voelde ik op het einde bijna walging voor de hoofdpersoon.


Facebook Twitter Pinterest Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest