Recensies

Recensie: The Test

Idir moet the British Citizenship Test afleggen. Vijfentwintig meerkeuzevragen die zullen bepalen of hij en zijn gezin in Engeland mogen blijven. Zou hij het niet halen, dan moeten ze terug naar het onveilige Iran. Hij wil natuurlijk een zo goed mogelijk leven voor zijn vrouw en kinderen, dus hij voelt een enorm hoge druk. Maar dan gaat het allemaal mis. Door een onverwachte wending krijgt Idir de macht over leven en dood…

De Canadese schrijver Sylvain Neuvel is voornamelijk bekend door zijn scifi-serie Themis Files (die begint met het boek Slapende reuzen). Een novelle van een schrijver die tot nu toe alleen lange verhalen schreef, maakt me meteen nieuwsgierig - lukt het hem om ook in het kort een sterk verhaal neer te zetten? Daar kan ik heel kort over zijn: ja, dat lukt hem. En hoe. In de 100 bladzijden van The Test gebeurt zo veel en word je enorm aan het denken gezet. Het is een verhaal dat je daarna ook niet snel loslaat.

Eigenlijk wil ik helemaal niet verder vertellen hoe het plot vordert. Omdat het zo’n kort verhaal is, zit je namelijk al gauw aan de spoilers en dat zou zonde zijn. Want hoewel het om veel meer draait dan alleen het plot, is dit wel een typisch verhaal dat juist leuker is wanneer je helemaal niet weet wat er allemaal gaat gebeuren. Laat ik het dus bij de algemene thema’s houden - het gaat over keuzes maken, over migratie, familie en trauma’s. Het houdt je op het puntje van je stoel, verwart je en maakt indruk. Het is dus een echte aanrader!Waarschuwingen voor: geweld, dood, racisme


| Auteur: Sylvain Neuvel |
| Aantal pagina’s: 108 | Paperback | Uitgeverij: St. Martin’s Press |
| Speculatieve fictie |
| Inburgering, familie, migratie, trauma |

Facebook Twitter Pinterest Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest