Blog

2022 in cijfers

Vandaag nemen we even een pauze van de ‘beste van 2022’-lijstjes, want we gaan kijken naar wat statistieken! Ben je benieuwd hoeveel boeken ik gelezen heb? Of welk percentage luisterboek was? Misschien vind je het interessant om te weten uit welke jaren de boeken waren die ik las. Dit en nog meer lees je allemaal in dit stuk!

Dit jaar las ik meer dan ooit tevoren. Nu weet ik diep van binnen dat het om kwaliteit gaat en niet om kwantiteit, maar toch ben ik er wel trots op dat ik dit jaar 143 boeken heb kunnen lezen. Dat betekent namelijk dat ik mijn grootste hobby veel prioriteit heb kunnen geven!

Het totaal aantal pagina’s was 36552, dus het gemiddelde aantal pagina’s per boek was 256

In totaal heb ik 536 uur aan luisterboeken geluisterd! 44% van mijn lezen bestond uit luisterboek.

48% las ik in het Nederlands, 52% in het Engels. Mooi gelijk verdeeld dus!

Alle 47 boeken die ik in 2022 kocht of kreeg, heb ik ook uitgelezen. De meeste andere boeken las ik via de bieb, Scribd of Storytel. Vijftien boeken stonden al jaren op mijn kast en heb ik nu eindelijk gelezen.

Voor mijn doen heb ik veel herlezen - 9 boeken! Dit heeft vaak met mijn leesclub te maken gehad.

Ik las maar liefst 30 (21%) non-fictieboeken. Ben je benieuwd welke ik daarvan de beste vond? Klik snel hier! Een verdere genrebreakdown: 27% moderne fictie, 5% (moderne) klassiekers en 38% genrefictie (sci-fi, horror, romantiek, thriller, fantasie) en 6% Graphic novel.

Het langste boek dat ik las was The Love Songs of W.E.B. Dubois met 816 pagina’s. Het kortste was Het lied van de Spreeuw, met 32 pagina’s (die voorkomt op mijn lijst van favoriete kinder/jeugdboeken!)

De schrijvers waar ik de meeste boeken van las, waren Haruki Murakami en Becky Chambers - beide 5 boeken. Verder las ik 3 boeken van Alice Oseman (Heartstopper-serie) en twee van Octavie Wolters, Sarah Waters, Emily St. John Mandel, Julie Otsuka en T. Kingfisher.

20 boeken zijn in 2022 verschenen en 28 in 2021. Verder kwamen de meeste boeken uit 2016-2022 (38%). Ik las maar 8 boeken die voor 1950 geschreven zijn.

58% van de boeken was geschreven door een vrouw.

Ik las geen enkel boek van een schrijver die op het moment van het schrijven van het boek in Afrika woonde…

38% van de boeken waren geschreven door auteurs die ik al kende. De rest was dus allemaal nieuw voor mij!

29% woonde* in Nederland, 32% in de Verenigde Staten en 18% in het Verenigd Koninkrijk. Dan woonde nog 6% in Japan. Verder las ik van schrijvers uit Brazilië, Argentinië, Australië, België, Canada, Duitsland, Ierland, Italië, Nieuw-Zeeland, Zweden, Polen, Zuid Korea en Noorwegen.

*let op, dit gaat om het land waar de schrijver woonde op het moment van het schrijven van het boek.

Gelukkig vond ik de meeste boeken ook leuk! Gemiddeld gaf ik 3.7 sterren.

Heb je zelf ook statistieken bijgehouden? Wat is voor jou het meest opvallende?

Volg me op Instagram en Twitter voor regelmatige (lees)updates!

Facebook Twitter Pinterest Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *