Blog

Beste van 2022: fictie (2)

En last but not least: de favoriete fictie van 2022 die wél verkrijgbaar is in het Nederlands (al dan niet vertaald). Eerder kon je lezen over mijn favoriete boeken die nog niet in het Nederlands verkrijgbaar zijn, over de beste non-fictie en de beste jeugdliteratuur. Maar nu is het eindelijk tijd voor het laatste toplijstje!

8. Schitterend lichaam - Agustina Bazterrica

2019 (origineel 2017)
Atlas Contact Originele titel “Cadáver exquisito”
Vertaald door Heleen van Oomen
219 pagina’s

Eén van de eerste boeken die ik in 2022 las, is mij de rest van het jaar bijgebleven. Dat heeft deels te maken met de lugubere plot, maar ook de filosofie die erachter zat.

Schitterend Lichaam gaat over een wereld waarin dierenvlees door een virus oneetbaar is geworden en er dus mensen ter consumptie gekweekt worden. Marcos Tejo twijfelt steeds meer over de moraliteit van zijn werk in de vleesverwerkingsfabriek en terwijl hij ook op persoonlijk vlak van alles te doorstaan heeft, begint hij professioneel ook problemen tegen te komen.


7. Was - Jilt Jorritsma

2021
Lebowski
240 pagina’s

Nadat hij iets vreemds ontdekt heeft en zijn relatie stukgelopen is, gaat Wyrd op zoek naar zijn vader, die hij nooit gekend heeft. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij een man die vertelt dat zijn vader precies daar verdwenen is. Enkel wassen beelden laten sporen zien van zijn aanwezigheid.

Deze ontzettend eigenaardige roman doet soms denken aan een (naar) sprookje en zou zó een aflevering van Black Mirror kunnen zijn. Toch is het sci-fi-element niet per se het belangrijkste - het boek zet vooral aan het denken. Een ontzettend knap debuut.


6. Mijn politieman - Bethan Roberts

2021 (origineel 2012)
Podium
Originele titel: “My Policeman”
Vertaald door Lisette Graswinckel
352 pagina’s

Marion blikt terug op haar jeugd - toen ze net voor de aantrekkelijke Tom begon te vallen. Het was de jaren vijftig, Tom was politieagent in opleiding en Marion werd lerares. Maar dan leert Tom Patrick kennen, die hem de wereld van kunst laat zien. Het wordt al snel duidelijk dat er meer tussen hen is, maar dat is te gevaarlijk…

Wat zo moeilijk is aan deze roman, is dat geen enkel van de personages puur als ‘goed’ te omschrijven is. Zowel Tom als Patrick als Marion maken zulke domme keuzes dat je als lezer zo nu en dan de neiging hebt tegen het boek te schreeuwen of het door een raam naar buiten te gooien. Toch maakt dat het niet minder mooi - juist doordat het zoveel emoties losmaakt, word je helemaal meegezogen. Je weet vanaf het begin dat het voor niemand goed kan aflopen en tóch gun je het ze diep van binnen wel.


5. De geliefden - Willemijn Kranendonk

2022
Van Oorschot
225 pagina’s

Jacqueline en Rosa hebben als twintigers een intense relatie gehad, maar omdat ze allebei een andere visie hebben op de toekomst, gaan ze uit elkaar. Ze gaan een compleet andere kant op: Jacqueline gaat het zakenleven in en richt zich op haar carrière, Rosa heeft geen vaste verblijfsplaats, werkt op boerderijen door heel Europa en heeft weinig geld. Nu, veertig jaar later, blikken ze beiden terug.

Ik ben vaak groot fan van de (vrouwelijke) millennialschrijvers die allemaal over de sores van hun tijdsgenoten schrijven. En hoewel De geliefden misschien in een andere tijd speelt en door de ogen van gepensioneerde mensen verteld wordt, zijn ook in Kranendonks werk veel van dezelfde thema’s te ontdekken. Het feit dat het verhaal achteraf verteld wordt, zorgt ervoor dat er makkelijker en beter gereflecteerd wordt en op die manier wordt het al snel dieper.


4. De zwemmers - Julie Otsuka

2022
Lebowski
Originele titel: “The Swimmers”
Vertaald door Lucie Schaap
118 pagina’s

De zwemmers zijn onbekenden voor elkaar, het enige wat ze met elkaar delen is het lokale zwembad. Een barst in de bodem zorgt voor opschudding.

Ik denk dat het duidelijk is van deze beschrijving dat er vrij weinig echt gebeurt in deze roman. Het is overduidelijk een personagegedreven verhaal, waar we de mooiste en ontroerendste personages leren kennen.


3. Leed en lief - Meg Mason

2021
HarperCollins Holland
Originele titel Sorrow and Bliss
Vertaald door Anne Jongeling en Angelique Billet
352 pagina’s

Een verhaal over het leven van Martha. Zij voelt dat er iets met haar aan de hand is, maar haar man wuift het weg. Als ze er eindelijk achter is wat het probleem is, is het al te laat - Patrick is weg.

Geestelijke gezondheid, liefde, het huwelijk, een kinderwens, vriendschap, verdriet. Thema’s die voor de gemiddelde dertiger relevant zijn en die ook allemaal voorbij komen in Leed en lief. Gelukkig is niet het hele verhaal herkenbaar, maar toch komt het zo nu en dan erg dichtbij. Prachtig geschreven, met genoeg humor om alle leed te kunnen verdragen.


2. Zee van rust - Emily St. John Mandel

2022
Atlas Contact
Originele titel: Sea of Tranquility
Vertaald door Lucie Schaap
251 pagina’s


Als één van je favoriete schrijvers een nieuw boek uitbrengt is dat altijd net zo zenuwslopend als opwindend. Je hebt ontzettend veel zin om het te lezen, maar je vreest ook het ergste. Wat als dit boek niet voldoet aan je standaarden?

Maar na een paar bladzijden wist ik al dat ik me daar bij Zee van rust geen zorgen over hoefde te maken. Zoals St. John Mandel betaamt volgen we verschillende personages in verschillende tijdlijnen en komen we er langzaam maar zeker erachter hoe alles met elkaar verband houdt. Op een wonderlijke wijze weet ze alles aan elkaar te verbinden, terwijl ze ook nog eens prachtig schrijft.

Edwin St. Andrew ziet in de wildernis van British Columbia opeens even niets meer. Wel hoort hij vioolklanken.

Ook volgen we beroemde schrijfster Olive Llewellyn, die, 2 eeuwen later, ver van haar huis in de tweede maankolonie de aarde over reist voor een boekentour, nietsvermoedend van een oprukkende pandemie. In haar nieuwste boek komt een scène voor waarin een man in een galmende ruimte vioolspeelt en een bos ziet verschijnen.

Detective Gaspery Roberts wordt, 200 jaar later, gevraagd om te onderzoeken wat hier precies aan de hand is.


1. Cleopatra en Frankenstein - Coco Mellors

2022
Ambo|Anthos
Originele titel: “Cleopatra and Frankenstein”
Vertaald door Gerda Baardman
416 pagina’s

De vierentwintigjarige kunstschilder Cleo wil graag in New York blijven, maar haar visum verloopt bijna. Dan ontmoet ze Frank, bijna dubbel zo oud als zij, en ze worden verliefd. Snel trouwen ze, want zo kan Cleo in Amerika blijven.

Maar mensen om hen heen vinden daar wat van, zo snel trouwen - ook al hebben ze zelf ook hun leven niet helemaal op orde. Ook Cleo en Frank zelf moeten hun draai nog zien te vinden in hun nieuwe leven.

Een roman vol boeiende, ronde personages waarin alle relevante thema’s van dit decennium besproken worden - van genderidentiteit tot verslaving, van financiële onafhankelijkheid tot trauma, niets blijft onbelicht.

Wat was jouw favoriete boek van 2022?
Natuurlijk ben ik inmiddels alweer druk bezig met lezen voor het nieuwe jaar. Wil je op de hoogte blijven, volg me op Instagram en Twitter!

Facebook Twitter Pinterest Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *