Suus Leest

Het beste van 2022: Fictie (1)

In dit een-na-laatste deel van ‘het beste van 2022’ vertel ik over de beste fictie die ik in 2022 gelezen heb, die nog niet vertaald is naar het Nederlands. Dus lees je af en toe ook in het Engels, lees dan vooral verder om erachter te komen welke boeken ik jou zou aanraden!

Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jouw favoriete boeken van 2022, dus laat die gerust achter in de reacties!

7. The Test - Sylvain Neuvel

2019
St Martin’s Press
108 pagina’s

Als Idir wil bewijzen dat hij en zijn familie in Engeland behoren, móet hij het inburgeringsexamen perfect maken. Goed voorbereid begint hij dus aan de eerste vragen. Maar dan gebeurt er iets waar hij niet op bedacht was, en krijgt hij opeens de macht over leven en dood.

Science-fictie à-la Black Mirror, over trauma, familie en keuzes maken. Een verhaal dat je in krap honderd bladzijden zo veel aan het denken zet, verdient een plek in deze lijst!

6. Briefly, a Delicious Life - Nell Stevens

2022
Scribner
304 pagina’s

Bianca is inmiddels 400 jaar dood als het klooster, waarin ze nu rondspookt, bewoond wordt door Fredric Chopin en zijn vriendin George Sand. Een prachtig en zo nu en dan grappig verhaal over obsessie, vrouw zijn, kunst en lust.

5. What Moves the Dead - T. Kingfisher

2022
Tor Nightfire
165 pagina’s

Als Alex hoort dat een van diens beste vriendinnen op sterven ligt, haast die zich om haar nog te bezoeken. Daar vindt die rondom het huis een meer met bijzondere schimmels en bezeten dieren. Hoe meer Alex zich verdiept in de omgeving, hoe vreemder het verhaal in elkaar blijkt te zitten.

Dit is het verhaal van The Fall of the house of Usher van Edgar Allan Poe in een modern jasje. Ontzettend spannend maar relevant. T. Kingfisher is een bijzondere en originele horrorschrijver, van wie ik zeker nog veel meer ga lezen!

4. A Prayer for the Crown Shy - Becky Chambers

2022
tordotcom
156 pagina’s

Dit tweede deel van deze science-fictie-serie (Monk and Robot) is net zo lief en ontroerend als het eerste deel. We volgen een monnik en een robot die op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: wat hebben mensen nodig? Men noemt dit ook wel ‘cosy sci-fi’ en dat omschrijft het gevoel dat ik bij dit boek krijg perfect!

3. Out of Love - Hazel Hayes

2020
Unbound
384
pagina’s

Een verhaal over een gebroken relatie, achterstevoren verteld. Een ontzettend goed ingezet middel, waarmee Hayes de lezer blijft boeien. Ontroerend en hartverscheurend en tegelijkertijd ook erg grappig.

2. You Made a Fool of Death with your Beauty - Akwaeke Emezi

2022
Atria Books
288 pagina’s


Vijf jaar geleden verloor ze haar grote liefde in een auto-ongeluk. Langzaam maar zeker is ze er klaar voor om weer geliefd te worden. Het hoeft van haar niet meteen super serieus, maar natuurlijk ontmoet ze iemand waar ze helemaal voor valt.
Soms wordt dit verhaal misschien wat bizar, maar wat heb ik dit met plezier gelezen. Momenten van zowel blijdschap en lust als intens verdriet worden zo perfect beschreven door de bijzondere Emezi.

1. Sunset - Jessie Cave

2021
Welbeck Publishing UK
405 pagina’s

De zussen Ruth en Hannah zijn bijna exact het tegenovergestelde van elkaar, maar ze zijn altijd beste vriendinnen geweest. Tijdens een zomervakantie gebeurt iets waardoor Ruth zich genoodzaakt voelt om zich terug te trekken van de wereld, onzichtbaar verder te gaan.

Sunset wordt verkocht als comedy, maar wees gewaarschuwd: dit boek heeft me kapot gemaakt. Terwijl ik naar het luisterboek luisterde, kon ik niet meer stoppen met huilen. Ik heb er een paar maanden mee moeten stoppen, heb moeten wachten tot ik me wat beter in mijn vel voelde, voordat ik weer verder kon. Dat een boek zoveel bij me kon losmaken, wist ik niet. Het is zo ontzettend verdrietig, terwijl het ook soms zo gevat geschreven is.

Blogberichten die misschien interessant zijn voor jou: Mijn favoriete non-fictie van 2022, mijn favoriete jeugdboeken van 2022 en de statistieken van 2022.

Volg me op Instagram en Twitter voor regelmatige (lees)updates!

Facebook Twitter Pinterest Linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *