Het beste van 2022: Non-fictie
Het einde van 2022 nadert, dus het is tijd voor alle toplijstjes van het jaar! Omdat het voor mij deze keer onmogelijk was om één lijstje te maken, verschijnen de komende week meerdere blogposts met mijn favoriete boeken! Gisteren kon je al lezen wat mijn favoriete jeugdboeken waren; vandaag vertel ik je over de beste non-fictie.
Natuurlijk ben ik ook benieuwd of jij dit jaar goede non-fictie gelezen hebt, dus laat dat achter in de reacties!
(Let op, dit gaat om boeken die ik in 2022 gelezen heb - ze zijn niet per se in 2022 verschenen)
Ik weet je wachtwoord - Daniël Verlaan
2020 - Das Mag - 347 pagina’s
Daniël Verlaan vertelt over de mogelijkheden die het internet biedt voor criminelen. Hij sprak met verschillende slachtoffers maar ook daders en geeft praktische tips voor de lezer, zodat deze niet in dezelfde vallen trapt.
Hoewel ik denk veel te weten over internet, leerde ik toch nog nieuwe dingen en zijn mijn ogen wat meer geopend als het gaat om beveiliging en slimme producten.
Wij waren, ik ben - Israel van Dorsten
2022 - Uitgeverij Pluim - 296 pagina’s
Israel ging niet naar school, hij had geen vrienden. Sterker nog, niemand wist überhaupt dat hij bestond. Zijn vaders geloof en overtuigingen overheersten zijn leven. Totdat hij in het najaar van 2019 wist te ontsnappen van de boerderij waar hij jarenlang niet weg kon. In Wij waren, ik ben vertelt hij over wat hij heeft meegemaakt. Een ontzettend persoonlijk verhaal, waarbij hij benadrukt dat dat zijn verhaal is en dat hij niemand (behalve zijn vader) er verder bij wil betrekken - die mogen zelf hun verhaal vertellen, wanneer ze dat willen. Dit betekent dat je als lezer misschien soms wat context mist, maar tegelijkertijd waarborgt dit de integriteit en voel je je als lezer geen voyeur.
Ga gewoon wat leuks doen - Aafke Romeijn
2022 - Blossom Books - 212 pagina’s
Sinds haar tiende heeft Aafke last van zware depressies. Ga gewoon wat leuks doen is haar intieme, persoonlijke verhaal. Ze deelt haar ervaringen, maar duikt ook de theorie in om het allemaal wat beter te begrijpen. Ook geeft ze tips, zodat ‘ga gewoon wat leuks doen’ níet meer gezegd wordt tegen mensen met een depressie.
Tussen kunst en cash - Arjen Ribbens, Pieter van Os
2021 - Das Mag - 314 pagina’s
Dat dit boek, met als ondertitel “Hoe geld de Nederlandse kunstwereld corrumpeert” op mijn favorietenlijstje verschijnt, had niemand kunnen voorspellen - zelfs ik niet. Oké, ik vind kunst interessant, maar ik heb me er nooit echt in verdiept. Economie (hoewel ik als puber de keuze maakte om een economieprofiel te volgen) heeft me ook nooit geboeid. Toch maakte Arjen Ribbens en Pieter van Os een ontzettend interessant boek over deze onderwerpen. Ze lichten dertien spelers uit de kunstwereld uit en laten zo zien hoe de combinatie van kunst en rijkdom soms tot eigenaardig gedrag kan leiden.
Dit doet even pijn - Adam Kay
2017 - Prometheus - Originele titel “This is Going to Hurt” - vertaald door Dennis Keesmaat - 172 pagina’s
Huilen geblazen met dit dagboek van een jonge dokter! Kays verhaal laat zien hoe een werkweek van een arts in opleiding eruitziet (in het kort: 97 uur werken en beslissen over leven en dood, allemaal voor een hongerloontje). Toch is dit boek niet alleen naar en verdrietig - inmiddels is Kay cabaretier dus verwacht tussen de ontroerende stukken ook hilarische anekdotes.
Ik ben blij dat mijn moeder dood is - Jennette McCurdy
2022 - Spectrum - Originele titel “I’m Glad My Mom Died” - Vertaling verschijnt in februari 2023 - vertaler nog onbekend - 312 pagina’s
Naar een boek met zo’n titel is iedereen wel nieuwsgierig. Ja, je kunt het clickbaity noemen, maar wees eerlijk - het werkt. Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar acteerdebuut maakte, waarmee ze haar moeders droom vervulde. En dat maakte Jennette weer blij, want ze had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Toen haar lichaam te volwassen werd (ze raakte in de pubertijd) had moeder de ultieme tip: calorie-restrictie! Want door te weinig eten, stopt je lichaam met zich te ontwikkelen. Zo kon ze ten minste de rollen voor kinderen blijven krijgen!
Tijdens het lezen was ik alleen maar verbaasd over alles wat Jennette heeft moeten meemaken. Wat een verhaal en wat goed dat ze dat nu durft te delen. Ik denk dat vooral pubers die dit nu lezen hier herkenning en misschien ook kracht uit kunnen halen.
Tip: als je deze in het Engels leest, probeer hem als luisterboek, voorgelezen door McCurdy zelf.
Crying in H Mart - Michelle Zauner
2021 - Knopf Publishing Group - nog niet vertaald naar het Nederlands - 242 pagina’s
Michelle Zauner wist nooit goed wie ze nou was. Ze probeerde een identiteit te ontwikkelen die los stond van haar Koreaanse roots. Maar toen haar moeder gediagnostiseerd werd met terminale kanker, werd ze meer en meer herinnerd aan de cultuur die haar moeder aan haar had overgedragen.
Prachtige memoires over familie, identiteit en cultuur. Ik heb vreselijk hard gehuild bij het lezen van dit boek en zelfs nu ik deze recensie schrijf, springen de tranen weer in mijn ogen. Ik hoop dat dit snel ook naar het Nederlands vertaald wordt, zodat het door nóg meer mensen gelezen wordt!
The Sound of a Wild Snail Eating - Elisabeth Tova Bailey
2010 - Algoquin Books - 208 pagina’s - niet vertaald naar het Nederlands
Doordat Bailey ziek wordt en in bed moet blijven liggen, heeft ze alle tijd om haar huisdier, dat op haar nachtkastje woont, eens goed te observeren. Het beestje leeft in een terrarium, een kleine afgesloten ruimte, en ze ziet al snel de parallellen met haar eigen leven.
Als je de titel al gezien hebt, weet je dat dit over een slak gaat. Ja, dit hele boek gaat over een vrouw die zich ontzettend verdiept in het leven van slakken, en één slak specifiek. Klinkt saai, toch? Nou, niet dus. Het is zo fijn geschreven, dat het bijna als een warme deken voelt. Soms ontroerend, soms grappig en meestal gewoon erg rustgevend.
Volg me op Instagram en Twitter voor regelmatige (lees)updates!