Recensie: Een heel leven van Robert Seethaler

“Ze loopt over de berg en sluipt door het dal. Ze komt wanneer ze wil en haalt wat ze nodig heeft. Ze heeft geen gezicht en geen stem. De Koude Vrouw komt en neemt en gaat. Dat is alles. In het voorbijgaan grijpt ze je en neemt je mee en stopt je ergens in een gat”

Vanaf zijn vierde woont Andreas Egger als pleegkind bij zijn oom tussen de bergen in Oostenrijk. Hij wordt geslagen wanneer hij niet hard genoeg zijn best doet, en door deze mishandelingen gaat hij later kreupel door het leven. Egger werkt hard, leert liefde kennen - verliest deze ook weer - en leeft een simpel leven. Oostenrijkse schrijver Robert Seethaler beschrijft Eggers volledige leven in deze korte doch mooie roman.


Dit boek was genomineerd voor de Man Booker International Prize, een prestigieuze prijs die ook gedeeltelijk een vertaalprijs is. Waarschijnlijk heeft deze roman niet gewonnen omdat het verhaal te universeel is. Er is geen culturele analyse, behalve de specifieke setting van het dal is het bijna onbelangrijk dat het boek in Oostenrijk speelt. Andere genomineerde romans weerspiegelen juist de specifieke culturele omstandigheden, waar Een heel leven deze context buiten beschouwing laat.

Dit heeft te maken met het feit dat de protagonist het dal, zijn thuis, niet vaak verlaat. De roman wordt vanuit zijn perspectief verteld, en daarom ervaren wij ook slechts een klein verhaal. Geen grote geschiedenis: hoewel zowel de eerste als de tweede wereldoorlog de revue passeren, zijn dat niet de gebeurtenissen die Eggers leven tekenen. Wat voor hem wel een grote rol speelt, is de opkomst van het toerisme: als jongeman helpt hij met het bouwen van de eerste kabelbaan en later verdient hij zelfs zijn geld als gids.

Het is een simpele roman, zowel in stijl als in verhaal. Er wordt weinig verteld, maar op die manier juist heel veel: de kleine dingen, de gebeurtenissen die voor Egger bijzonder waren, maar hoogstwaarschijnlijk niet voor de wereldgeschiedenis. Ondanks de vele metaforen en omschrijvingen is Seethalers taal duidelijk en eenvoudig en niemand zal het lezen van dit verhaal als een opgave ervaren, geen lezer zal het pretentieus vinden. Wellicht een tikkeltje sentimenteel, dat wel. Maar Een heel leven zet je aan het denken, meer dan de romans die een belangrijk punt in de geschiedenis beschrijven, juist omdat het het simpele verhaal van de doodgewone man afschildert.

 

Titel: Een heel leven  ||  Auteur: Robert Seethaler  ||  Vertaalster: Liesbeth van Nes
Uitgeverij: De Bezige Bij  || Pagina’s: 160
Koop dit boek

 

 

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven